Haal alles uit je HDR-scherm - Zeven tips voor de beste ervaring | Gamer.nl

Haal alles uit je HDR-scherm - Zeven tips voor de beste ervaring | Gamer.nl

De doos is uitgepakt, je spiksplinternieuwe scherm staat klaar op het bureau en de kabels zitten vast. Je HDR-monitor is gereed voor gebruik. Toch blijft er iets knagen. Net zoals je niet zomaar een gitaar pakt en speelt zonder te stemmen, wil je er voor zorgen dat je scherm helemaal klaar is voor gebruik. Met deze tips kun je echt genieten van je HDR-monitor.

De auteur heeft voor dit artikel de HDR-technologie getest op een Samsung CHG70 144Hz 1440p QLED Gaming Monitor.

Zet de helderheid van je scherm zo hoog mogelijk

High Dynamic Range, zoals de veelbesproken technologie voluit heet, draait om het verschil tu en het felste wit en het diepste zwart dat een monitor kan produceren. Als je tijdens het gamen de helderheid van je monitor op een veilige vijftig procent zet, haal je precies datgene onderuit wat een HDR-monitor onderscheidt van de rest. Zet het scherm helemaal op honderd procent, dus. Zo springen de kleurrijke beelden echt van het scherm.

Die helderheid is alleen niet zonder nadelen. We raden bijvoorbeeld aan om een donkere bureaubladachtergrond in te stellen, zodat je na het afsluiten van je game niet over de grond rolt alsof je bent getroffen door een flitsgranaat. Hardwarefabrikanten zijn hier op bedacht en hebben opties toegevoegd aan hun monitors om het ongemak van een al te helder scherm te compenseren. De Samsung CHG70 heeft bijvoorbeeld een Eye Saver Mode, waarmee het beeld warmer en minder fel overkomt.

Eye Saver

Controleer de instellingen van je televisie

Als je op een televisie speelt met HDR-ondersteuning, dan heb je een goede reden om door de instellingen te snuffelen. Televisies verschillen van monitors in de wijze waarop ze een signaal verwerken voordat het op het scherm wordt weergegeven. In de praktijk komt dit neer op een hogere ‘input lag’. Dat wil zeggen: een langere tijd tu en een druk op de knop en het resultaat op het scherm. Veel televisies hebben er een handje van om bij het inschakelen van HDR ook een hele bak extra instellingen aan te zetten. Die moeten het beeld verbeteren, maar leiden tot extra input lag. Controleer of opties als ‘Auto Motion Plus’ of ‘TruMotion’ uit staan voor de beste ervaring.

Controleer de game-instellingen

De meeste games vragen je bij het inschakelen van HDR om precies de helderheid te bepalen. Sla dit niet achteloos over, maar neem de tijd om HDR goed af te stellen. Het helpt als je bekend bent met de specificaties van je scherm. Met name de maximale helderheid, gemeten in Nits of cd/m², is belangrijk om te weten.

Als je Ma Effect: Andromeda speelt en je ziet het verschil maar niet tu en HDR10 en Dolby Vision, de twee HDR-standaarden die momenteel met elkaar concurreren, dan ligt dat niet aan jou. Dolby Vision is gericht op de toekomst en gaat uit van panelen die 12-bit kleuren kunnen weergeven.

Speel in een gedimde ruimte

Als je wilt genieten van een zo hoog mogelijk contrast, moet je in een pikdonkere kamer zitten. Da’s logisch, toch? Niet helemaal, want LCD-monitoren zoals de Samsung CHG70 maken gebruik van een backlight om de kleuren op te laten lichten op het LCD-scherm. Als je in een te donkere ruimte zit, ga je zien hoe licht door zwarte vlakken heen lijkt te lekken, ook wel ‘backlight bleeding’ genoemd. Een beetje omgevingslicht kan dus geen kwaad.

Display

Speel je op 4K? Sluit een DisplayPort-kabel aan

Een veelgehoorde klacht bij HDR-schermen, is dat de kleuren maar niet de volle 10-bit halen. De gemene deler van deze klachten is dat er wordt gespeeld op een 4K-resolutie en een verver nelheid van 60 Hz. Het probleem is de extra data die komt kijken bij een 10 bit-signaal. De meest gebruikte aansluiting is HDMI en de hardware van vandaag ondersteunt maximaal versie 2.0b. Zelfs al heb je hardware die 4K kan weergeven op 60 Hz en ook HDR ondersteunt, dan nog gaat het feest niet door vanwege de beperkte bandbreedte van HDMI 2.0b. Als je speelt met een televisie die alleen een HDMI-aansluiting heeft, moet je wachten tot er een videokaart uitkomt met ondersteuning voor HDMI 2.1.

Houd het daarmee op? Mi chien niet. Als je de beschikking hebt over een zeer recente videokaart – de Nvidia GTX 1000-serie of AMD RX 500-serie – dan kun je het altijd nog met de DisplayPort-aansluiting proberen. DisplayPort 1.3 en 1.4 zijn beiden geschikt voor 4K, 60 Hz en HDR tegelijkertijd. Nu is echter de vraag of je scherm de aansluiting wel volledig ondersteunt. De handleiding geeft je het antwoord.

Zet FreeSync 2 aan

Deze tip haakt in op het eerder genoemde probleem van input lag. FreeSync is een technologie van videokaartenfabrikant AMD, die er voor zorgt dat beelden zo soepel mogelijk worden weergegeven door de verver nelheid van het scherm overeen te laten komen met de framerate van de game. FreeSync: The Sequel is grotendeels hetzelfde ten opzichte van deel een, maar dan met een mooie bonus voor HDR-schermen. Zoals gezegd hebben beeldschermen tijd nodig om het aangeleverde beeld te verwerken, met een vertraging tot gevolg. Zelfs al zijn ze vlotter dan televisies, ook monitors zijn kostbare milliseconden kwijt aan het vertalen van het signaal. FreeSync 2 laat dat werk over aan de videokaart, die daar veel sneller in is, zodat je minder last hebt van input lag. De Samsung CHG70 is een van de eerste monitors met ondersteuning voor FreeSync 2.

Freesync

Kalibreer je scherm

Tot slot een tip voor als je tijd over hebt. Om er echt zeker van te zijn dat de gamebeelden precies zo zijn als de ontwikkelaars het hebben bedoeld, kun je de monitor kalibreren. Voor de beste resultaten heb je gespecialiseerd apparatuur nodig, maar op basis van je eigen ogen kom je al ver. Laat de monitor een half uur aan staan om warm te lopen. Zorg ervoor dat je in een ruimte zit met niet te veel omgevingslicht – de zon direct op je scherm gaat niet helpen.

De gemakkelijkste methode is via Windows zelf. Open Alle Instellingen en ga naar Systeem. Daar kies je bij de instellingen voor Beeldscherm Geavanceerde Instellingen. Je kunt ook met de rechtermuisknop op het bureaublad klikken om direct naar de beeldscherminstellingen te gaan. Vervolgens klik je op Beeldscherm Kalibreren en volg je de instructies.

Er zijn tevens meerdere websites die je kunnen helpen bij het kalibreren van je scherm. Sites als Online Monitor Test en The Lagom LCD monitor Test Pages gaan verder waar Windows ophoudt en geven je een goede indruk of je monitor z’n geld waard is.

Dit artikel is mede mogelijk gemaakt door Samsung. De inhoud is volledig bepaald door de redactie van Gamer.nl.

Artikel als favoriet toevoegen
Deel dit artikel

Aanbevolen voor jou