Nieuws
HDR

Haal alles uit je HDR-scherm - Zeven tips voor de beste ervaring

Ultiem genieten van je HDR-monitor

Geschreven door Wilbert Meetsma op
De doos is uitgepakt, je spiksplinternieuwe scherm staat klaar op het bureau en de kabels zitten vast. Je HDR-monitor is gereed voor gebruik. Toch blijft er iets knagen. Net zoals je niet zomaar een gitaar pakt en speelt zonder te stemmen, wil je er voor zorgen dat je scherm helemaal klaar is voor gebruik. Met deze tips kun je echt genieten van je HDR-monitor.

De auteur heeft voor dit artikel de HDR-technologie getest op een Samsung CHG70 144Hz 1440p QLED Gaming Monitor.

Zet de helderheid van je scherm zo hoog mogelijk

High Dynamic Range, zoals de veelbesproken technologie voluit heet, draait om het verschil tussen het felste wit en het diepste zwart dat een monitor kan produceren. Als je tijdens het gamen de helderheid van je monitor op een veilige vijftig procent zet, haal je precies datgene onderuit wat een HDR-monitor onderscheidt van de rest. Zet het scherm helemaal op honderd procent, dus. Zo springen de kleurrijke beelden echt van het scherm.

Die helderheid is alleen niet zonder nadelen. We raden bijvoorbeeld aan om een donkere bureaubladachtergrond in te stellen, zodat je na het afsluiten van je game niet over de grond rolt alsof je bent getroffen door een flitsgranaat. Hardwarefabrikanten zijn hier op bedacht en hebben opties toegevoegd aan hun monitors om het ongemak van een al te helder scherm te compenseren. De Samsung CHG70 heeft bijvoorbeeld een Eye Saver Mode, waarmee het beeld warmer en minder fel overkomt.

Eye Saver

Controleer de instellingen van je televisie

Als je op een televisie speelt met HDR-ondersteuning, dan heb je een goede reden om door de instellingen te snuffelen. Televisies verschillen van monitors in de wijze waarop ze een signaal verwerken voordat het op het scherm wordt weergegeven. In de praktijk komt dit neer op een hogere ‘input lag’. Dat wil zeggen: een langere tijd tussen een druk op de knop en het resultaat op het scherm. Veel televisies hebben er een handje van om bij het inschakelen van HDR ook een hele bak extra instellingen aan te zetten. Die moeten het beeld verbeteren, maar leiden tot extra input lag. Controleer of opties als ‘Auto Motion Plus’ of ‘TruMotion’ uit staan voor de beste ervaring.

Controleer de game-instellingen

De meeste games vragen je bij het inschakelen van HDR om precies de helderheid te bepalen. Sla dit niet achteloos over, maar neem de tijd om HDR goed af te stellen. Het helpt als je bekend bent met de specificaties van je scherm. Met name de maximale helderheid, gemeten in Nits of cd/m², is belangrijk om te weten.

Als je Mass Effect: Andromeda speelt en je ziet het verschil maar niet tussen HDR10 en Dolby Vision, de twee HDR-standaarden die momenteel met elkaar concurreren, dan ligt dat niet aan jou. Dolby Vision is gericht op de toekomst en gaat uit van panelen die 12-bit kleuren kunnen weergeven.

Speel in een gedimde ruimte

Als je wilt genieten van een zo hoog mogelijk contrast, moet je in een pikdonkere kamer zitten. Da’s logisch, toch? Niet helemaal, want LCD-monitoren zoals de Samsung CHG70 maken gebruik van een backlight om de kleuren op te laten lichten op het LCD-scherm. Als je in een te donkere ruimte zit, ga je zien hoe licht door zwarte vlakken heen lijkt te lekken, ook wel ‘backlight bleeding’ genoemd. Een beetje omgevingslicht kan dus geen kwaad.

Display

Speel je op 4K? Sluit een DisplayPort-kabel aan

Een veelgehoorde klacht bij HDR-schermen, is dat de kleuren maar niet de volle 10-bit halen. De gemene deler van deze klachten is dat er wordt gespeeld op een 4K-resolutie en een ververssnelheid van 60 Hz. Het probleem is de extra data die komt kijken bij een 10 bit-signaal. De meest gebruikte aansluiting is HDMI en de hardware van vandaag ondersteunt maximaal versie 2.0b. Zelfs al heb je hardware die 4K kan weergeven op 60 Hz en ook HDR ondersteunt, dan nog gaat het feest niet door vanwege de beperkte bandbreedte van HDMI 2.0b. Als je speelt met een televisie die alleen een HDMI-aansluiting heeft, moet je wachten tot er een videokaart uitkomt met ondersteuning voor HDMI 2.1.

Houd het daarmee op? Misschien niet. Als je de beschikking hebt over een zeer recente videokaart – de Nvidia GTX 1000-serie of AMD RX 500-serie – dan kun je het altijd nog met de DisplayPort-aansluiting proberen. DisplayPort 1.3 en 1.4 zijn beiden geschikt voor 4K, 60 Hz en HDR tegelijkertijd. Nu is echter de vraag of je scherm de aansluiting wel volledig ondersteunt. De handleiding geeft je het antwoord.

Zet FreeSync 2 aan

Deze tip haakt in op het eerder genoemde probleem van input lag. FreeSync is een technologie van videokaartenfabrikant AMD, die er voor zorgt dat beelden zo soepel mogelijk worden weergegeven door de ververssnelheid van het scherm overeen te laten komen met de framerate van de game. FreeSync: The Sequel is grotendeels hetzelfde ten opzichte van deel een, maar dan met een mooie bonus voor HDR-schermen. Zoals gezegd hebben beeldschermen tijd nodig om het aangeleverde beeld te verwerken, met een vertraging tot gevolg. Zelfs al zijn ze vlotter dan televisies, ook monitors zijn kostbare milliseconden kwijt aan het vertalen van het signaal. FreeSync 2 laat dat werk over aan de videokaart, die daar veel sneller in is, zodat je minder last hebt van input lag. De Samsung CHG70 is een van de eerste monitors met ondersteuning voor FreeSync 2.

Freesync

Kalibreer je scherm

Tot slot een tip voor als je tijd over hebt. Om er echt zeker van te zijn dat de gamebeelden precies zo zijn als de ontwikkelaars het hebben bedoeld, kun je de monitor kalibreren. Voor de beste resultaten heb je gespecialiseerd apparatuur nodig, maar op basis van je eigen ogen kom je al ver. Laat de monitor een half uur aan staan om warm te lopen. Zorg ervoor dat je in een ruimte zit met niet te veel omgevingslicht – de zon direct op je scherm gaat niet helpen.

De gemakkelijkste methode is via Windows zelf. Open Alle Instellingen en ga naar Systeem. Daar kies je bij de instellingen voor Beeldscherm Geavanceerde Instellingen. Je kunt ook met de rechtermuisknop op het bureaublad klikken om direct naar de beeldscherminstellingen te gaan. Vervolgens klik je op Beeldscherm Kalibreren en volg je de instructies.

Er zijn tevens meerdere websites die je kunnen helpen bij het kalibreren van je scherm. Sites als Online Monitor Test en The Lagom LCD monitor Test Pages gaan verder waar Windows ophoudt en geven je een goede indruk of je monitor z’n geld waard is.

Dit artikel is mede mogelijk gemaakt door Samsung. De inhoud is volledig bepaald door de redactie van Gamer.nl.

Dit artikel delen:

Lees meer

Fidget Spinner Simulator kost 1 euro op Steam en heeft dlc van 27 euro Gamer.nl speelt PlayerUnknown's Battlegrounds - deel 8
11

Reacties op: Haal alles uit je HDR-scherm - Zeven tips voor de beste ervaring

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • avatar

  gebakkenei

  • 30 juli 2017 17:51
  Helderheid in tip 1 of achtergrondverlichting?

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Swieb

  • 30 juli 2017 22:38
  @gebakkenei

  De helderheid. De achtergrondverlichting wil je juist niet te hoog zetten, want dan wordt alles te wit, in plaats van alleen de delen van het scherm die helder moeten zijn.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Fordon_Greeman

  • 30 juli 2017 18:28
  Helderheid is niet de juiste term denk ik. Ik heb heb een OLED TV en ik kan kiezen tussen oa OLED licht, Contrast en natuurlijk ook Helderheid. Ik vermoed sterk dat het zeer onverstandig is de helderheid op max te zetten. Oled licht en contrast wellicht wel.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Swieb

  • 30 juli 2017 22:42
  @fordon_greeman

  Het zou kunnen dat het bij oled-schermen anders werkt, omdat die geen backlight gebruiken. Ik ben benieuwd naar je bevindingen. Indien nodig pas ik de tekst aan.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • Scream2Late

  • 30 juli 2017 19:29
  Je hebt contrast dat is de witwaarde
  Die moet zo hoog mogelijk maar zeker niet maximaal … SLECHT ADVIES
  Boven een bepaald nr is alles 1 wit vlak
  Geen onderscheid meer te zien

  Helderheid is zwartwaarde…
  Zo laag mogelijk.. zonder dat alles 1 zwart blok word

  En bij led heb je nog backlight contrast
  Ook zo laag mogelijk
  Halo's bleeding e.d

  Hdr bij tv's hebben eigen instellingen en ook daar geld niet maxinaal

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Justmelee

  • 30 juli 2017 20:32
  @scream2late bedankt! al een stuk duidelijker voor mij nu.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Swieb

  • 30 juli 2017 22:36
  @justmelee Jammer alleen dat het maar half klopt. Contrast is niet hetzelfde als de witwaarde, net zo min dat helderheid gelijkstaat aan de zwartwaarde.

  Ik rep ook met geen woord over de contrast*instelling* van een scherm. Het contrast wil je redelijk gemiddeld houden. Te laag en alles is grijs, te hoog en er zit niks meer tussen helemaal wit en helemaal zwart.

  De maximale wit- en zwartwaarden zijn afhankelijk van respectievelijk brightness/helderheid en de backlight (bij de geteste monitor Blackness Level genoemd). Met name die laatste instelling zul je in de gaten moeten houden, want een te zwakke backlight maakt alles te donker en te sterk geeft alles een uitgewassen indruk.

  Brightness, in de context van hdr-content, moet omhoog. Het is niet voor niks dat veel televisies bij het detecteren van hdr-content al automatisch de helderheid op max zetten. In het geval van de geteste monitor gebeurde dat niet en moest ik de helderheid handmatig opkrikken voor een mooi beeld.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • Scream2Late

  • 31 juli 2017 08:53
  @swieb

  En toch calibreer je met het video contrast grotendeels de witwaarde

  Tuurlijk boosten de televisies alles naar max.. dat wil lang niet zeggen dat de weergave klopt

  Enigste wat vol open moet op hdr in geval van led is de backlight
  Dat word door hdr zelf geregeld

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Swieb

  • 31 juli 2017 11:20
  @scream2late

  Het lijkt er op dat hier sprake is van een Babylonische spraakverwarring, want niet elke fabrikant blijkt dezelfde termen te gebruiken. Bij televisies zie ik inderdaad voormkomen dat het juist de backlight is die zo hoog mogelijk moet, en de brightness juist lager. Lekker verwarrend dus.

  Dat het scherm vanzelf naar de juiste instellingen overschakelt bij het detecteren is helaas niet altijd zo. De KS-televisies van Samsung hadden bijvoorbeeld (na flink wat klachten) een firmware-update nodig voordat hij automatisch de juiste instellingen koos.

  De monitor die ik heb getest doet het ook niet uit zichzelf.

  Ik vermoed dat contrast dan bij televisies ook anders werkt, want bij monitors werkt het zoals ik heb beschreven. 70-80 is meestal al prima.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Ichi

  • 31 juli 2017 15:36
  Reclame voor Samsung? Komt elke keer een vermelding in terug.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Swieb

  • 31 juli 2017 16:37
  @ichi

  Samsung heeft de monitor aangeleverd en ondersteuning geboden, maar ik was verder vrij om de tekst te schrijven. Dat Samsung de monitor heeft aangeleverd zal voor hen vast niet om altruïstische redenen zijn geweest, maar voor ons is het een mooie aangelegenheid om eens in de materie te duiken.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.