Een Haagse gamer is tegen wil en dank 'beroemd' geworden dankzij een op een videogame gebaseerd filmpje, waarvan ten overstaan van het Amerikaanse parlement werd beweerd dat het als recruteringsmateriaal voor moslimstrijders op islamitische websites is opgedoken.

Het elf minuten durende filmpje toont een man in Arabische kledij die met een automatisch wapen ten strijde trekt tegen Amerikaanse troepen, vergezeld door de woorden 'As quickly as they had come, the infidels were gone. It was on that day I put a jihad on them' - die de Hagenaar, een in Nederland geboren moslim met de naam Samir, uit de satirische film 'Team America: World Police' had geplukt.

Ook gebruikte Samir een geluidsfragment waarin de Amerikaanse president Bush de oorlog tegen het terrorisme als een 'kruistocht' omschrijft, wat tegen het zere been van veel moslims was. De gamer baseerde zijn filmpje op de game Battlefield 2, waarin Amerikaanse troepen tegen strijders uit China en het Midden Oosten ten strijde trekken, en besloot de rollen eens om te draaien. 'Het was gewoon voor de grap en had geen politiek motief', vertelt Samir, die van Amerikaanse films en rap houdt, in een interview met Reuters.

Onlangs dook op een presentatie in het Amerikaanse Congres Samirs filmpje op als voorbeeld van materiaal dat moslimjongeren aanzet de wapenen tegen de VS op te nemen. 'Het is duidelijk te zien hoe jongeren hier psychologisch door worden geconditioneerd om coalitietroepen om te brengen', aldus Eric Michael van Science Applications International Corp., een door het Pentagon gesubsidieerd bedrijf dat talloze islamitische websites in de gaten houdt, tijdens de presentatie.

Samir, die door Reuters als een keurige jongeman wordt omschreven, postte zijn filmpje op een Battlefield 2-forum om naar complimentjes over zijn productiecapaciteiten te vissen en schrok vervolgens van het nieuws dat het in de Congres-presentatie was gebruikt. 'Overheidsinstellingen moeten eens wat meer onderzoek doen voor ze conclusies trekken. Het filmpje is helemaal niet zoals het daar werd voorgesteld', zegt de Hagenaar, die is gaan twijfelen of hij die reeds lang in de planning staande trip naar New York nu wel moet gaan maken. De gamer, die erop wijst dat het Amerikaanse leger zelf een videogame gebruikt om soldaten te recruteren, zegt bang te zijn door de Amerikaanse autoriteiten te zullen worden ondervraagd. Volgens pop culture-professor Robert Thompson vormen ook Amerikaanse producties, inclusief games, een rijke bron van zowel pro- als anti-Amerikaanse boodschappen. 'Er zit van alles tussen wat geïnterpreteerd en gebruikt kan worden', aldus Thompson.