In de week van lancering, die effectief bestond uit twee verkoopdagen, verkocht de PlayStation Vita nog 325 duizend exemplaren. In de tweede week, van 19 tot 25 december, is dit aantal gedaald tot 72 duizend exemplaren. Hiermee verkocht de PlayStation Vita in die week aanzienlijk slechter dan de Nintendo 3DS. Die beleefde met 482 duizend verkochte exemplaren juist een recordweek. Ook de PlayStation Portable, de voorganger van de PS Vita, was aanzienlijk succesvoller met 100 duizend verkochte exemplaren.

Vergeleken met de lancering van de Nintendo 3DS zijn de Vita-verkoopcijfers niet goed. Nintendo's handheld verkocht in het lanceringsweekend bijna 375 duizend keer. In de tweede week daalden de verkopen met nog geen 45 procent tot 210 duizend stuks. Door de teleurstellende verkoopcijfers zag Nintendo zich genoodzaakt om de prijs van de 3DS binnen een half jaar na zijn release in februari 2011 aanzienlijk te verlagen. Sindsdien zijn de verkoopcijfers gestegen.

22 februari

De PlayStation Vita wordt op 22 februari verwacht in Europa. Er zijn twee versies van de Vita, een met functionaliteiten voor 3G-internet, WiFi-internet en GPS voor 299 euro en een van 249 euro die geen GPS- en 3G-ondersteuning biedt.