De op Linux geabseerde SteamOS-software is voor iedereen te downloaden. SteamOS is een gratis besturingssysteem dat is ontworpen om op ieder apparaat in de woonkamer te kunnen werken. Valve's digitale gamesplatform Steam draait dan bijvoorbeeld op een pc in een andere kamer en kan de beelden via een draadloos netwerk verzenden.

Valve meldt dat het niet gemakkelijk zal zijn om SteamOS te installeren: "Alleen als je een ervaren Linux-hacker bent, kun je het proberen. We raden anderen aan om te wachten tot 2014 om SteamOS uit te proberen."

De Steam Machines en Steam-controllers worden naar driehonderd testers uit de Verenigde Staten verstuurd. De testers geven feedback op de console en controller, waarna Valve in 2014 de consumentenversie van de Steam Machine uitbrengt.

Multimedia

Een Steam Machine werkt met hardware die normaliter in een PC te vinden is. Valve maakt tevens ontwerpbestanden van de behuizing waardoor gebruikers de mogelijkheid hebben om de Steam Machine grotendeels na te maken en de hardware eigenhandig in elkaar te zetten.

Met SteamOS wil Valve niet enkel PC-games geschikt maken om eenvoudig op de televisie te spelen. Het bedrijf zegt samen te werken met veel bekende muziek en tv- en filmdiensten om ook die vormen van entertainment te kunnen aanbieden via SteamOS.