Google kondigt gamestreamingplatform Stadia aan

Google kondigt gamestreamingplatform Stadia aan

Google heeft zijn gamestreamingplatform Stadia aangekondigd.

Het platform lanceert ergens dit jaar - eerst in de VS, Canada, het Verenigd Koninkrijk en delen van Europa - en bestaat niet uit hardware. Games worden gestreamd via de datacentra van Google en er hoeft dus ook niets gedownload te worden. Wel moet er een internetverbinding zijn. Games op de dienst kunnen via televisies (via een Chromecast), telefoons, tablets, desktop computers en laptops worden gespeeld. Tijdens het gamen schakelen tussen deze verschillende apparaten moet ook naadloos mogelijk zijn.

Dit gebeurt door via een Chrome-browser YouTube-video's van games op te starten waar ontwikkelaars links in kunnen plaatsen. Door daar op te drukken, kunnen gamers binnen vijf seconden het spel zelf spelen. Dankzij verbeteringen in de datacentra van Google kunnen games in 4K worden gespeeld, en in de toekomst is ook 8K mogelijk. Op elk moment heeft een gamestream 10.7 teraflops beschikbaar - volgens Google meer kracht dan de Xbox One X en PlayStation 4 bij elkaar opgeteld. Een prijs voor de dienst is nog niet bekend.

Watch on YouTube

Controller

Ondanks dat er geen apparaat nodig is, heeft Google wel de Stadia-controller aangekondigd. Deze traditionele controller heeft diverse traditionele knoppen, maar ook een Assistant- en Capture-knop. Met laatstgenoemde knop kunnen gameplaybeelden worden gecaptured in 4K. Google Assistant geeft gamers de mogelijkheid om via de ingebouwde microfoon met stemcommando's games op te starten. Alle andere USB-controllers, toetsenborden en muizen die aan een pc, laptop of telefoon zijn te koppelen, zijn ook te gebruiken.

Google Stadia
Stadia

Samen spelen

Een belangrijk element van Stadia is het samenbrengen van spelers. Zo is lokale multiplayer zonder extra benodigde kracht mogelijk, omdat spelers allemaal op hun eigen cloud zijn ingelogd. Elke gamesessie die gestreamd wordt kan een link bevatten zodat kijkers mee kunnen doen met de streamer. Google noemt dit 'Crowd Play'. Een andere mogelijkheid is 'State Share', waarmee spelers hun game, inclusief alle gevonden items en loot, kunnen delen met een andere speler.

Games

Google toonde als voorbeelden Assassin's Creed Odyssey en Doom Eternal. Laatstgenoemde game zal ook speelbaar zijn via Stadia. Google heeft aan meer dan honderd studio's ontwikkelkits geleverd en heeft tevens de first-party studio Stadia Games and Entertainment opgericht.

Google testte vorig jaar al gamestreaming via Project Stream. Met deze test was het mogelijk om via een browser Assassin's Creed Odyssey in 1080p en 60 frames per seconden te spelen. Google liet vandaag weten dat deze test specifiek bedoeld was om Stadia uit te proberen.

Bezoek hier de website van Stadia.

Watch on YouTube

Hoe vond je dit artikel?

Gemiddeld krijgt dit artikel 0.00 van de 5 sterren.
Artikel als favoriet toevoegen

Weet je zeker dat je de comment van wilt verwijderen?

""

Reacties

Meeste likesNieuwsteOudste
Login of maak een account en praat mee!
test

Deze kant zullen Sony en Microsoft waarschijnlijk ook wel op schuiven. Zodra je je games alleen nog kan streamen, ben ik er wel klaar mee. Ik wil een game echt kunnen bezitten, of helemaal niet.

0

@Nuage dat is toch wel een ontzettend vreemde beredenering. Geef je ineens je hobby op, alleen maar omdat het geen "bezit" meer is?

0
test

@MikkelR1 Nee hoor, maar dan hou ik het bij het ontdekken van oudere games.

0
test

@MikkelR1 Voor sommige mensen is een deel van de hobby ook het verzamelen, als je dit weg neemt neem je dus ook een dele van de hobby weg voor deze groep. Zo vreemd vind ik de redenering dan ook niet, maar waarschijnlijk zit jij niet in die groep.

0

@Nuage Ik sluit me hierbij aan. Mocht de fysieke game disk ooit verdwijnen stop ik met hedendaagse games om voor de rest van mijn leven oude fysieke games te spelen. Games met online only koop ik ook al niet meer uit principe. Daardoor heb ik al The Division 2, Destiny 2, Steep, The Crew 1 & 2, Anthem en COD4 aan me voorbij laten gaan. Al heb ik die laatste wel digitaal gekocht (omdat bij disk versie een patch vereist is om de disk te kunnen opstarten. Daarom disk overbodig en dan maar online gekocht puur voor zombies) Ik weet dat niets voor eeuwig is maar zo denk ik er nu eenmaal over. Call me old fashioned. :)

0
test

@Nuage Ze zullen zeker deze kant op gaan de cloud gaat gamen revolutioneren... verandering doet altijd zeer bij velen

0
test

Deze gebruiker is verwijderd

0

@coola het leek toch alsof ik op enkele punten wel lag zag. De Crackdown achtige demo toonde een flink stuk lag/screen-tearing achtig effect bij mij. Hopelijk lag dat aan de direct feed. Verder ben ik best geïnteresseerd in het spelen van sommige games op mijn tablet of telefoon.

0

@coola Ik heb het zelf niet getest, maar kijkend naar dat soort filmpjes zie ik toch wel een bepaalde input lag. Bij Odyssey is dat niet erg, bij reactie games zoals fighters is dat een ander punt.

0

Aanbevolen voor jou