Guitar Hero II voor de Xbox 360 ligt sinds gisteren officieel in de winkels. En hoewel het spel de hemel in geprezen wordt door de gamers en de pers, lijkt de Europese release van het spel last te hebben van wat technische mankementen. De gitaar die bij het spel geleverd wordt is namelijk door verschillende fabrikanten gemaakt en de een doet het beter dan de ander.

Wat is het probleem?

Op de gitaar voor Guitar Hero II zit een Whammy Bar. Dit uitsteeksel kun je gebruiken om extra effect te geven aan lange noten in het spel. Het lijkt op een grappig extraatje, maar het ding is essentieel voor hoge scores. Je krijg namelijk door het gebruiken van de Bar extra Star Power. Met Star Power kun je weer extra punten krijgen. Om de echte hoge scores te krijgen heb je dus Star Power en dus de Whammy Bar nodig. Het probleem is dat bij de foutieve gitaren de Whammy Bar niet helemaal wil meewerken. Het lijkt te komen doordat de Whammy bar niet altijd naar zijn 0-positie gaat, waardoor het ding regelmatig niet reageert.

Heb ik een kapotte gitaar?

Hoe kom je er nu achter of jij een foutieve gitaar met een slechte Whammy bar hebt? Allereerst is er niets aan de hand als je gitaar het gewoon doet, maar omdat sommigen het probleem pas na een aantal dagen krijgen is het misschien toch handig om even na te gaan welke gitaar je hebt. Achterop elke gitaar staat een nummer ‘Model No: ……’. Heb je het nummer 96065 te pakken, dan is de kans groot dat je totaal geen problemen te hebt. Met nummers 95065 en 95055 heb je echter waarschijnlijk de foutieve gitaar te pakken.

Om nog extra te controleren of je een goede of slechte gitaar hebt, kun je kijken of de aansluiting voor de extra pedalen (die nog uit moeten komen) onderop of aan de zijkant zit. Op onderstaande foto is te zien hoe dat eruit ziet.

Onderop de foutieve gitaar en bovenop de goede gitaar. Bron: Joystiq Mijn gitaar is stuk! Wat kan ik doen?

Allereerst moet gezegd worden dat je de gitaar, mits je problemen hebt, terug kunt brengen naar de winkel. Dit adviseert de ontwikkelaar zelf. Een logische oplossing, maar veel winkels hebben enkel de defecte gitaren in de winkel liggen, dus kom je thuis met weer een verkeerde gitaar. De creatieve mensen van het officiële Guitar Hero forum hebben gelukkig een oplossing gevonden.

Via deze link kun je naar het Guitar Hero forum waar een oplossing wordt gegeven voor het probleem. Het punt is wel dat je de gitaar open moet schroeven en wat moet sleutelen aan de binnenkant van de controller.

Een makkelijkere oplossing is om een dik elastiekje om de Whammy Bar en de Strap Button te hangen. Zo wordt de Whammy Bar telkens weer gereset naar zijn 0-positie. Mocht het elastiekje niet werken en zie je het niet zitten om je gitaar open te schroeven, dan kun je toch het beste toch terug naar de winkel. Check daar dan het nummer en of de Pedal-port aan de juiste kant zit.

Rock on!