Ondanks dat de release van de PSP in Europa maar liefst negen maanden later plaats vindt dan de Japanse release, hoeven we van Sony Europe geen excuses te verwachten. Dit zei David Reeves van Sony Computer Entertainment Europe (SCEE) op de ELSPA International Games Summit in London. Volgens hem zouden Europese gamers juist voordeel behalen uit de latere release.Een latere release van hardware zorgt er volgens Reeves onder andere voor dat de meeste belangrijke fouten uit de hardware zijn gehaald, waardoor we in Europa een stabieler product krijgen bij de lancering. Het aantal apparaten van Sony dat wordt teruggestuurd is op de Europese markt verreweg het laagst, slechts 2%.

Ook brengt een late lancering het voordeel met zich mee dat er direct een groot aantal launchtitels beschikbaar is, in het geval van de PSP zelfs dertig games en 25 films.

De ware reden voor de vertraging zijn echter niet deze 'voordelen', maar vooral het feit dat de lokalisatie voor Europa en het voldoen aan de vele richtlijnen in de verschillende landen, tijd in beslag neemt. Ook zou men anders niet genoeg apparaten kunnen leveren, zo gaf Reeves eerlijk toe. Over de vermeende problemen met handelsmerken wordt met geen woord gerept.