Nieuws
Borderlands

Gearbox reageert op negatieve Borderlands-reviews

Steam bestrijdt recensies met nieuw systeem

Geschreven door Ralph van Dodewaard op
De directeur van Gearbox Software, Randy Pitchford, zegt blij te zijn met de beslissing van 2K Games om Borderlands 3 exclusief verkrijgbaar te maken op de Epic Games Store. Veel fans plaatsten negatieve reviews op de Steam-pagina's van de vorige spellen uit de serie.

Begin deze maand werd de releasedatum van Borderlands 3 bekendgemaakt door Gearbox Software. Naast het uitbrengen van een nieuwe trailer, waarin onder andere de vier nieuwe Vault Hunters worden getoond, bevestigde de ontwikkelaar ook dat het spel zes maanden lang exclusief verkrijgbaar is op de Epic Game Store.

Veel fans van de franchise waren teleurgesteld met het nieuws dat Borderlands 3 in de eerste maanden niet beschikbaar is op Steam. Om te protesteren tegen de beslissing van Gearbox en 2K Games, plaatsten ze negatieve reviews op de Steam-pagina's van de drie vorige Borderlands-games. Hetzelfde overkwam Metro Exodus in februari.

Randy Pitchford, directeur van Gearbox, heeft via Twitter gereageerd op de negatieve Steam-reviews. Hij zegt dat het plaatsen van de slechte recensies een tegengesteld effect heeft en dat het misbruik kunnen maken van het beoordelingssysteem van Steam er juist voor zorgt dat Gearbox overweegt om de houding tegenover het platform te heroverwegen. Hieruit kan worden opgemaakt dat volgende spellen van de ontwikkelaar mogelijk helemaal niet meer verkocht gaan worden op Steam.

In zijn bericht geeft Pitchford aan dat hij blij is dat 2K Games heeft besloten om Borderlands 3 exclusief naar de Epic Games Store te brengen, omdat Steam zich niet zou bezighouden met het bestrijden van reviewbombing. Deze bewering klopt echter niet. Steam heeft in maart namelijk een nieuw systeem geïntroduceerd dat recensies ongerelateerd aan een spel kan herkennen en markeren. Deze recensies worden vervolgens niet meegeteld bij het berekenen van de gemiddelde score van de game.

De nieuwe Steam-functionaliteit is ingezet tegen de negatieve reviews op de Borderlands-games en lijkt te werken. Borderlands: GOTY en Borderlands 2 worden op op basis van reviews in de afgelopen 30 dagen nog steeds beoordeeld als 'erg positief'. De recente recensies van Borderlands: The Pre-Sequel worden omgeschreven als 'verdeeld'.

Dit artikel delen:

Lees meer

Reigns: Game of Thrones komt deze week naar de Switch Wolfenstein: Youngblood komt alleen digitaal uit op Switch
35

Reacties op: Gearbox reageert op negatieve Borderlands-reviews

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • fonsrutte

    • 8 april 2019 12:06
    Best wel een goeie reactie van Pitchford.
    Ik vind het ook gezeur om niets, er is al jarenlang exclusiviteit op de consoles en daar zul je een console aan moeten schaffen om de game te spelen. In dit geval hoef je alleen een andere store te installeren. Dat het niet ideaal is ben ik het mee eens, ik koop die games ook liever geheel zonder launcher/store, Steam vind ik persoonlijk net zo irritant. Typische gamer-reactie ook weer, het ene wel accepteren en helemaal losgaan op een concurrerend platform alsof ze een groot onrecht is aangedaan.
    Ik heb toch geen andere software nodig, die altijd meteen wil opstarten als in Windows opstart, om een applicatie te openen?

    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
    met onze voorwaarden voor reacties.
  • casualkiller

    • 8 april 2019 12:57
    @fonsrutte Het is gewoon heel dubbel, Epic (of beter: Tim Sweeney) was in 2016 heel vocaal tegen gesloten ecosystemen zoals Steam, Microsoft store met UWP etc etc en nu doen ze precies hetzelfde, kopen ze alles weg en zit ik straks met 20 launchers, friendlists, achievements en wat nog meer all over the place, van elke developer 1.

    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
    met onze voorwaarden voor reacties.
  • fonsrutte

    • 8 april 2019 16:12
    @casualkiller het beste wat je dan kunt doen is de game niet kopen, een neprecensie plaatsen haalt niet veel uit

    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
    met onze voorwaarden voor reacties.
  • avatar

    enz007

    • 8 april 2019 13:31
    @fonsrutte En het is niet eens exclusiviteit. Het is nog steeds op PC, in Windows. De game is exact hetzelfde. Alleen de omgeving waar vanuit je het opstart is anders. Dat steam-fanboisme is echt krankzinnig.

    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
    met onze voorwaarden voor reacties.
  • avatar

    TheChief

    • 8 april 2019 16:31
    @fonsrutte Ik ben met je eens dat het een mixed bag is:

    1. Mensen willen doorgaans niet 10 verschillende launchers.

    2. Epic zou zich moeten onderscheiden door prijs, kwaliteit van service, userfunctionality van hun launcher etc, niet door gewoon de rechten van games op te kopen en mensen nagenoeg te dwingen hun app te gebruiken.

    3. De functionaliteit van Epic is echt barebones vergeleken bij Steam, hoewel Steam zeker verweten kan worden dat het een lui platform is geworden door het gebrek aan concurrentie.

    Hopelijk wordt Valve wakker door de shitstorm die nu gaande is. Maar ik heb niet veel goede hoop.

    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
    met onze voorwaarden voor reacties.
  • fonsrutte

    • 8 april 2019 17:41
    @TheChief Ze dwingen je helemaal nergens toe, als je het echt heel vervelend vind koop je de gane gewoon niet.
    Op features kan de Epic store nog niet concurreren, daarvoor is Steam al veel te groot. Epic moet dus stunten en dat doen ze.
    Dit is de een zeer doeltreffende manier om jou hun store te laten installeren. Daarbij is er ook een uitgever die hiermee akkoord gaat dus die zou er op zijn minst ook op aangekeken moeten worden.
    Epic store is geen lui platform, het bestaat net. Ik gebruik beide niet, maar ik vind Steam altijd al een gedrocht en nutteloos en daarmee dus ook de Epic Store.
    Uiteindelijk is een ding heel belangrijk en dat is dat concurrentie altijd goed is, anders kan Steam de prijs van games gaan bepalen

    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
    met onze voorwaarden voor reacties.
  • avatar

    anyaka

    • 8 april 2019 20:15
    @fonsrutte Epic store is wel degelijk lui, er missen veels te veel features . Dat de tore redelijk nieuw is is een drogreden, basale features zoals een shoppingcart ontbreken. Deze shop is in een vroege beta fase maar totaal nog niet klaar waar hij nu voor gebruikt wordt.
    Op dit moment heeft de Epic store alleen voordelen voor devellopers, en alleen nadelen voor gamers.

    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
    met onze voorwaarden voor reacties.
  • avatar

    CroniC

    • 10 april 2019 21:59
    @TheChief
    @punt 2
    Bedrijven als Sony/MS doen met hun exclusieve games toch precies hetzelfde? En die komen
    voor 99% helemaal niet naar een ander platform.

    Dat zie ik gewoon als investeren.

    Prima wat Epic doet.

    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
    met onze voorwaarden voor reacties.
  • avatar

    TheChief

    • 12 april 2019 12:58
    @CroniC Je redenatie is krom vanwege dit verschil:
    MS en SONY runnen hun eigen infrastructuur (PSN servers voor multiplayer ondersteuning bijvoorbeeld, of het feit dat veel van de games op de MS/SONY store van die bedrijven zelf zijn (of iig medegefinancierd/geproduceerd), de store is dus een extensie van die totale environment/service. Als is de hardware waarop je de games speelt afkomstig van deze bedrijven.

    Het is niet te vergelijken met wat EPIC/Steam etc doen want die zijn ALLEEN maar een store. EPIC/Steam runnen niet de servers waar jij mee connect wanneer je een bepaalde game download via EPIC/Steam en een multiplayergame opstart. EPIC en Steam bouwen en verkopen niet de PC onderdelen en architectuur waarop jij je games speelt.

    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
    met onze voorwaarden voor reacties.
  • avatar

    Falstaff

    • 8 april 2019 12:34
    Grootste probleem hier is dat je wordt gedwongen om een ander systeem te gebruiken.
    Ik zou hier ook geen probleem mee hebben als het in BEIDE online shops , tegelijk gereleased zou worden. Of nog beter bij alle stores. Nu splinter je de markt met "store exclusives". Het gaat allemaal om keuzes.

    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
    met onze voorwaarden voor reacties.
  • avatar

    TheDeeGee

    • 8 april 2019 19:24
    @Falstaff

    Hoezo ander System?

    Je PC blijft toch hetzelfde.

    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
    met onze voorwaarden voor reacties.
  • avatar

    Aquemini

    • 8 april 2019 12:38
    en de fans zijn de pineut. Ik wil keuze. Geen probleem, dan maar usenet

    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
    met onze voorwaarden voor reacties.
  • avatar

    TheDeeGee

    • 9 april 2019 10:12
    @Aquemini

    Half-Life is alleen op steam… hoor je ook niemand over janken.

    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
    met onze voorwaarden voor reacties.
  • avatar

    RidgeRazor

    • 8 april 2019 12:54
    Goed, gaan we weer.

    Voor iedereen die dit bagatelliseert, afdoet als 'zeurende gamers' of gewoon helemaal niet snapt:

    - Epic koopt relatief laat de exclusiviteit af (in het geval van Metro heeft de game al maanden op Steam als pre order gestaan). Dat is totaal iets anders dan console exclusives waarbij Sony/Microsoft/Nintendo ZELF investeren in de ontwikkeling ervan.

    - De enige reden dat Epic dit kan doen, is omdat ze een shitton aan geld hebben verdient met Fortnite. Ze spelen geen goede samaritaan hier - wees daar van bewust - en hanteren een agressief beleid om marktterrein te winnen.

    - De kans is groot dat Epic zijn gehele strategie aanpast, zodra ze genoeg marktterrein hebben gewonnen. Dit soort taferelen zijn niet nieuw en zien we terug in veel branches.

    Dit is zo'n ongezond antwoord van Epic, waarbij de eindgebruikers - wij gamers - de effecten vooral merken. Waarom groeien ze niet eerst als game launcher, bieden ze af en toe wat gratis games aan en adverteren ze met hun 12% revenue cut. Laat de gebruikers maar kiezen. Nu forceer je mensen namelijk naar je platform, niet omdat het beter is, maar omdat mensen geen keus hebben.

    Ik ben volledig voor het opbreken van Steam's monopolie positie, maar niet op deze achterbakse manier.

    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
    met onze voorwaarden voor reacties.
  • Quintex

    • 8 april 2019 15:21
    @RidgeRazor "adverteren ze met hun 12% revenue cut" Maar wat heeft de consument hier aan te verdienen? Vrijwel niks. Ja, er zullen vast consumenten zijn die hun developers en uitgevers zoveel mogelijk willen steunen, maar voor hun is vast al bekend dat Epic deze 12% revenue cut beleid heeft.

    Bij marktpenetratie hoor exclusiviteit, of we dat nou leuk vinden of niet. Ze kunnen wel een laagste kosten strategie hanteren, maar dat is vrijwel op korte termijn en een gevecht die Steam makkelijker aan gaat dan exclusiviteit. Ik ben het er niet mee eens (als consument), maar ik snap de keuze wel vanuit Epic.

    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
    met onze voorwaarden voor reacties.
  • avatar

    RidgeRazor

    • 8 april 2019 15:48
    @Quintex

    Oh, ja maar ik begrijp Epic ook volledig. Objectief gezien doen ze het beste wat ze kunnen doen. Het is een bedrijf dat zo snel mogelijk zijn doel wil bereiken en zoveel mogelijk geld wil verdienen. In principe is elk commercieel bedrijf natuurlijk zo. Ik denk alleen dat ze het op een manier konden doen die gezonder is voor de game industrie.

    Het is dan weer aan de consument om in te zien dat juist die 12% cut een gezonder antwoord is en daar tot op zekere hoogte in mee te gaan. Ik denk ook dat juist hierom dit zo speelt onder de 'salty gamers'. Gamen is best een passie voor velen en deze industrie lijkt soms ten onder te gaan aan hebberigheid en cijfertjes.

    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
    met onze voorwaarden voor reacties.
  • avatar

    FishSt1ck

    • 8 april 2019 16:20
    @RidgeRazor
    Dit bericht gaat over Gearbox software en de reactie op negatieve Steam reviews op andere games dan de game die ze aangekondigd hebben. Je hele aanval op de manier van handelen van Epic en de aanname van wat ze in de toekomst gaan doen raakt weinig van dit bericht.

    Zonder het te bagatelliseren of mensen te bestempelen als zeurende gamers, denk ik toch dat er een prima onderscheid gemaakt kan worden tussen de trieste review actie, het wel/niet eens zijn met store exclusiviteit keuze (anders dan Steam) van een publisher/developer of de marketing van Epic omtrent hun store.

    Uiteindelijk is het toch echt de keuze van de publisher en/of developer (die in dit geval één en dezelfde zijn). Ik heb verder nergens gelezen of ze van Epic een zak met geld toegeschoven hebben gekregen voor de exclusiviteit, maar ik denk dat de revenue split alleen al voldoende zal zijn om de overweging te maken.

    Exclusiviteit is nooit goed voor de eindgebruikers maar enkel voor platform houders en eventueel de bedrijven die het platform gebruiken. Uiteraard kunnen we hopen dat het eventuele extra geld dat de developer hiermee kan verdienen weer terugkomt in de game, maar ik gok dat extra content gewoon betaalde content zal zijn.

    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
    met onze voorwaarden voor reacties.
  • avatar

    RidgeRazor

    • 8 april 2019 17:07
    @FishSt1ck

    Als je denkt dat dat twee aparte onderdelen zijn, heb je het probleem niet goed genoeg in beeld. Het één is de oorzaak van de ander. De reden waarom het ontpopt in review bombing, is omdat veel gamers geen andere manier zien (ik keur dit verder niet goed!) om zich te uiten en het kenbaar te maken. Het werkt, blijkbaar, want Randy (CEO Gearbox) is op de response tour op Twitter.

    Dat het om reviews gaat van andere games dan die ze hebben aangekondigd is nogal logisch…. Borderlands 3 is nog niet uit (en Epic heeft geen reviewsysteem ;)), dus zoeken ze andere games uit dezelfde serie. Geen rocket science.

    Als je denkt dat er geen zak geld is gegeven aan de ontwikkelaars van Borderlands, Outer Worlds en Metro ben je erg naïef. Het is idd onbekend hoeveel dit bedrag is, maar het is ondertussen vrij algemeen geaccepteerd maar vooral logisch dat Epic hier betaald voor heeft. Die 18% extra revenue weegt echt niet op tegen de sales die Steam anders zou genereren. Bovendien konden ze deze backlash verwachten, dus het is niet raar dat Epic hier een substantieel bedrag voor heeft betaald. Objectief gezien is dit ook een hele effectieve strategie van Epic.

    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
    met onze voorwaarden voor reacties.
  • avatar

    TheChief

    • 8 april 2019 16:33
    @RidgeRazor Hulde voor je nette uiteenzetting *Applaus*

    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
    met onze voorwaarden voor reacties.
  • avatar

    rashura

    • 8 april 2019 13:35
    Je kan het spel spelen… wees blij… voor sommige games moest je eerst accounts aanmaken of was je wekenlang bezig de juiste drivers te installeren of aan het debuggen waarom het bleef crashen of het geluid het niet deed.
    Stelletje verwende koters :p

    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
    met onze voorwaarden voor reacties.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.