Gasthoogleraar VU: 'Games maken agressief' | Gamer.nl

Gasthoogleraar VU: 'Games maken agressief' | Gamer.nl

Voor de Total War-purist is het ketterij van de hoogste orde: geen historische setting, maar een volledig fictieve wereld waarin orks, vampiers en dwergen elkaar brullend de hersenpan inslaan. Dat is misschien jammer voor de geschiedenisliefhebber, maar Total War: Warhammer belooft meer spektakel dan ooit tevoren.

Bushman presenteert zijn meta-onderzoek aanstaande maandag op de Vrije Universiteit te Amsterdam. De onderzoeker heeft de resultaten van 381 onderzoeken verzameld, waarvoor in totaal 130.295 respondenten zijn onderzocht. Bushman concludeert hieruit dat gewelddadige games ervoor zorgen dat agre ieve gedachten en boze gevoelens bij gamers toenemen terwijl behulpzaamheid en gevoelens van empathie voor anderen afnemen.

Op basis van een nieuw, nog niet gepubliceerde studie, concludeert Bushman tevens dat de effecten na 24 nog steeds meetbaar zijn. In een experiment, waarin studenten eerst tegen elkaar speelden in een game en vervolgens de verliezer herrie via een koptelefoon mochten toedienen, bleek dat hoe langer zij de game speelden, hoe langer het geluid werd toegediend. De gemeten effecten gelden voor mannen en vrouwen.

Kinderen

Bushman raadt naar aanleiding van het onderzoek ouders af een televisie op de kinderkamer te plaatsen. Ouders moeten zicht kunnen hebben op de games die hun kinderen spelen. Amerikaanse deskundigen raden ouders al langer aan hun kinderen niet langer dan twee uur per dag bloot te stellen aan games, televisie of andere mediatoepa ingen.


Artikel als favoriet toevoegen
Deel dit artikel

Aanbevolen voor jou