Gameverslaving vanaf 2022 officieel erkend als stoornis

Gameverslaving vanaf 2022 officieel erkend als stoornis

Vanaf 2022 wordt gameverslaving officieel gezien als stoornis door de Wereldgezondheidsorganisatie. De verslaving moet in de afgelopen 12 maanden voor aanzienlijke beperkingen hebben gezorgd, om gediagnosticeerd te kunnen worden.

De Wereldgezondheidsorganisatie heeft afgelopen weekend de elfde herziening van de International Classification of Diseases (ICD) bekendgemaakt. In de nieuwe classificatie, welke vanaf 2022 in werking treedt en wordt gebruikt als internationale standaard voor het vaststellen van ziekten en stoornissen, wordt gameverslaving officieel erkend als stoornis.

Een gameverslaving wordt door de Wereldgezondheidsorganisatie omschreven als een patroon van speelgedrag, dat wordt gekenmerkt door het hebben van verminderde controle over het gamen. Hierbij wordt steeds meer prioriteit gegeven aan gamen dan aan andere activiteiten, tot het punt waar het spelen van games voorrang krijgt op andere interesses en dagelijkse activiteiten. Vervolgens wordt dit gedrag doorgezet of uitgebreid, ondanks de negatieve gevolgen hiervan.

Om vanaf 2022 gediagnosticeerd te kunnen worden met een gamestoornis, moet de verslaving in de afgelopen 12 maanden voor aanzienlijke beperkingen hebben gezorgd in het persoonlijke leven en de omgang met familie en vrienden. Ook op het gebied van educatie, werk en op andere belangrijke gebieden van functioneren moet het gedrag minimaal een jaar zichtbaar zijn geweest.

De Wereldgezondheidsorganisatie heeft besloten om gameverslaving te erkennen als ziekte in de ICD, op basis van beschikbaar bewijsmateriaal en de consensus van deskundigen uit verschillende disciplines. Uit een recent onderzoek van het Trimbos instituut blijkt dat problematisch gamegedrag bij 4 procent van alle leerlingen in het voortgezet onderwijs voorkomt.

Hoe vond je dit artikel?

Gemiddeld krijgt dit artikel 0.00 van de 5 sterren.
Artikel als favoriet toevoegen

Weet je zeker dat je de comment van wilt verwijderen?

""

Reacties

Meeste likesNieuwsteOudste
Login of maak een account en praat mee!
test

Ik spijbel niet hoor, ben echt ziek "start game op". Maar even on topic: Dus mensen die thuis komen van werk en de tv aanzetten tot ze gaan slapen is normaal? maar in plaats van tv kijken gaan gamen met vrienden of alleen is een stoornis? Overgens ben ik van mening dat een gameverslaving niet een oorzaak van ellende is maar meer het gevolg van ellende (ofwel ontsnappen aan de werkenlijkheid, een depressie, stress of nare gebeurtenissen verwerken).

0
test

@MelvinChowder Het gaat om de prioriteit die je geeft aan tv kijken. Als je tv kijken steeds meer voorrang gaat geven op je dagelijkse activiteiten dan is dat inderdaad net zo'n stoornis als een gameverslaving. Dat geldt overigens voor alle verslavingen. Gevoelsmatig denk ik dat mensen vooral tv kijken omdat ze op dat moment gewoon niets beters te doen hebben en het vooral een ontspannen tijdsbesteding is, en niet zozeer omdat het dwangmatig is.

0
test

@MelvinChowder Als tiener (16-20) was ik echt gameverslaafd. Gamen ging boven alles, maar gelukkig voor school hoefde ik ook maar 1x iets door te lezen om het te leren waardoor dit er niet onder leed. Deze gameverslaving kwam niet voort uit ellende, maar gewoon van veel gamen naar extreem veel gamen. Nu ruim 10 jaar verder game ik nog steeds veel, alleen kent mijn gezin wel de prioriteit. Echter blijft het een heerlijke uitweg om, net als sporten, ff je hoofd leeg te maken in een game.

0
test

Deze gebruiker is verwijderd

0

Vind het heerlijk gamen, sommige mensen doen 500 uur over een boek. daar heb ik geen geduld voor. ik moet interactie hebben. kan zo 8 uur per dag gamen. kom helemaal tot rust in mn kop. maar er zijn genoeg dagen dat ik helemaal niet game. het is gewoon een hobby maar ik doe ook drone racen.zeilen en sporten. maar gamen is toch nr 1. ik heb een kennis die zei; straks ben je 50 en zit je nog met die controller in je hand. nou beter zo 50 worden dan jij met je speed en coke gebruik en tot je 50e aan de bar hangen. ben ik helemaal klaar met dat soort gasten. meteen de kop indrukken. oprotten.

0

@Clausbmf666 Op den duur kan je gewoon pretenderen dat de games in huis voor je kinderen zijn :P

0
test

Deze gebruiker is verwijderd

0

@denver gewoon 500 uur lezen. zijn er genoeg

0

Aanbevolen voor jou