De Wereldgezondheidsorganisatie heeft afgelopen weekend de elfde herziening van de International Classification of Diseases (ICD) bekendgemaakt. In de nieuwe classificatie, welke vanaf 2022 in werking treedt en wordt gebruikt als internationale standaard voor het vaststellen van ziekten en stoornissen, wordt gameverslaving officieel erkend als stoornis.
Een gameverslaving wordt door de Wereldgezondheidsorganisatie omschreven als een patroon van speelgedrag, dat wordt gekenmerkt door het hebben van verminderde controle over het gamen. Hierbij wordt steeds meer prioriteit gegeven aan gamen dan aan andere activiteiten, tot het punt waar het spelen van games voorrang krijgt op andere interesses en dagelijkse activiteiten. Vervolgens wordt dit gedrag doorgezet of uitgebreid, ondanks de negatieve gevolgen hiervan.
Om vanaf 2022 gediagnosticeerd te kunnen worden met een gamestoornis, moet de verslaving in de afgelopen 12 maanden voor aanzienlijke beperkingen hebben gezorgd in het persoonlijke leven en de omgang met familie en vrienden. Ook op het gebied van educatie, werk en op andere belangrijke gebieden van functioneren moet het gedrag minimaal een jaar zichtbaar zijn geweest.
De Wereldgezondheidsorganisatie heeft besloten om gameverslaving te erkennen als ziekte in de ICD, op basis van beschikbaar bewijsmateriaal en de consensus van deskundigen uit verschillende disciplines. Uit een recent onderzoek van het Trimbos instituut blijkt dat problematisch gamegedrag bij 4 procent van alle leerlingen in het voortgezet onderwijs voorkomt.
Reacties op: Gameverslaving vanaf 2022 officieel erkend als stoornis
MelvinChowder
Maar even on topic: Dus mensen die thuis komen van werk en de tv aanzetten tot ze gaan slapen is normaal? maar in plaats van tv kijken gaan gamen met vrienden of alleen is een stoornis?
Overgens ben ik van mening dat een gameverslaving niet een oorzaak van ellende is maar meer het gevolg van ellende (ofwel ontsnappen aan de werkenlijkheid, een depressie, stress of nare gebeurtenissen verwerken).
Huug
Battlestar28
Als tiener (16-20) was ik echt gameverslaafd. Gamen ging boven alles, maar gelukkig voor school hoefde ik ook maar 1x iets door te lezen om het te leren waardoor dit er niet onder leed. Deze gameverslaving kwam niet voort uit ellende, maar gewoon van veel gamen naar extreem veel gamen.
Nu ruim 10 jaar verder game ik nog steeds veel, alleen kent mijn gezin wel de prioriteit. Echter blijft het een heerlijke uitweg om, net als sporten, ff je hoofd leeg te maken in een game.
denver
Uh, dit concludeer je uit bovenstaand artikel? 🤦🏼♂️
Clausbmf666
bugaboo
denver
Clausbmf666
Devenace
Sjeeeeeeeettttt flikkert tog een end op!!!
Gamer for life!! Van 0 tot 120 jaar.
Clausbmf666
TheDeeGee
EdwinVP
Roy36NL
bugaboo
Ik begrijp verder de negatieve reacties hier niet zo. Bij sommige mensen loopt het gamen echt uit de hand en lijdt hun sociale en maatschappelijke leven er aanzienlijk onder. Dit soort mensen zijn makkelijker te helpen als het probleem ook officieel als een stoornis erkend wordt. Er is verder niks mis mee als gamen je hobby is maar er verder geen last van ondervindt.
Ralphvandodewaard
Sander999
Jumpman
Devenace
Is het dan werk of een verslaving? Krijgen ze er niet voor betaalt is het dan een verslaving?
Krijgen ze er voor betaalt dan is het werk.
Wie wilt er nou geen geld verdienen door te gamen.
Akira
Heb je de reactie van Sander wel gelezen? Of begin je gewoon maar wat te typen omdat zijn mening anders is dan die van jou.
Er zijn helaas genoeg mensen waarbij teveel gamen een probleem is/wordt.
Als je alleen maar wilt gamen en dat een negatieve invloed heeft op je leven is dat zeker een probleem. En ja ook als je er geld mee verdient.
Wat Jumpman eraan toevoegd klopt ook helemaal. Nu het een erkend probleem is kunnen veel mensen makkelijker hulp krijgen.
Mensen die hier reageren met: Ik heb er geen last van, dus het probleem bestaat niet. Moeten echt even verder proberen te kijken dan die plaat die ze voor hun kop hebben.
Devenace
Alsof werken je leven niet negatief beinvloed
Alsof auto rijden niet ons leven negatief beinvloed.
De negatieve beinvloeding is dus een kwestie van perceptie, en hoe je naar bepaalde zaken wilt kijken, allemaal komend vanuit een zeikend oogpunt.
Verslaving is vaak gelinkt aan niet meer helder of onafhankelijk kunnen denken en voor jezelf zorgen.
Lui die in de ochtend voor de Aldi staan om hun goedkope bier te halen zijn niet meer helder en in staat om nog voor zichzelf te zorgen.
Een gamer associeren met dit soort mensen is gewoon een grove belediging richting ons gamers, die hard werken voor hun centen om bepaalde set ups te kopen en met volle teugen van te genieten.
Wanneer was de laatste keer dat we die onzichtbare opperwezens eens kritiek gaven maar ondertussen nog steeds over de hele wereld veel macht en aanwezigheid hebben.
Met alle respect maar dit komt onwaarschijnlijk van zulk soort figuren.
Een gamer heeft inkomsten nodig om up to date te blijven.
Ga je mij vertellen dat er in sommige huizen mensen verstopt zitten die sinds de jaren ‘80 SMB aan het spelen zijn en niet kunnen stoppen
Een maandelijks abbo op de staatsloterij hebben is ook een vorm van verslaving.
Laat mij een gamer zien die hier aan voldoet aan deze aftakelende vorm van verslaving.