Waar de gamesindustrie normaliter op negatieve kritieken kan rekenen vanuit de psychologische hoek, worden door Charles Figley, een professor van het Psychological Stress Research Program van de Florida State University, de bloemetjes buiten gezet. Dat gestationeerde soldaten in hun vrije tijd games spelen is helemaal niet slecht, aldus de professor.

Thomas Kolditz, kolonel en professor aan de U.S. Military Academy, voegt hier aan toe dat soldaten door hun training vaak ook een beter onderscheidt kunnen maken tussen virtueel geweld en 'echt' geweld, waardoor de kritieken op het gaming gedrag van de soldaten naar de prullenbak verwezen kan worden.

De reacties van Figley en Kolditz komen uit een artikel van MSNBC, waarin vertelt wordt dat er in Irak en andere plekken waar Amerikaanse soldaten zich huisvesten behoorlijk wat games gespeeld worden. Populaire titels zijn Halo 2 (de onbetwiste nummer één), Madden en Tiger Woods PGA Tour. Een soldaat vertelt tevens dat de Xbox 360, "zijn Halo games" en Call of Duty 4 altijd deel uitmaken van zijn 'bagage'. Lees het hele artikel, dat behoorlijk wat overeenkomsten met de film Jarhead vertoont, hier.