"We zitten nog maar een fractie af van games daadwerkelijk in fotorealistisch beeld te maken zonder daarbij consessies te hoeven doen. We gaan deze ontwikkeling dus zeker meemaken tijdens deze generatie; het is gewoon een resultaat van Moore's Law. Deze ontwikkeling zal nog ongeveer tien á vijftien jaar duren, wat helemaal niet zo lang meer is", volgens Sweeney.

Fotorealisme

Sweeney is van mening dat we bij dergelijk realisme moeten denken aan "honderd procent realistische belichting, perfecte weerkaatsing van licht op opppervlaktes, perfecte anti-aliasing en scènes en bewegingen in filmkwaliteit. Bovenstaande kan eenvoudig worden bereikt door voldoende rekenkracht. De game realistische intelligentie en menselijke gedrag meegeven zal het grootste struikelblok vormen".

"Een topgame zoals de laatste uitbreiding van Half-Life 2, Gears of War 2 of de games van Bungie zien er ongelofelijk onrealistisch uit als je ze gaat vergelijken met een acteur in een film. En dat komt puur en alleen door de nuances die een menselijk acteur in zijn acteren kan stoppen", aldus Sweeney.