Daarnaast worden updates voor games automatisch gedownload zonder dat spelers daar pop-up berichten over krijgen. Microsoft noemt het nieuwe Xbox Live voor Xbox One "krachtiger, persoonlijker en intelligenter". Zo geeft een optie genaamd Smart Match spelers een indicatie van hoe lang het duurt om andere spelers in een multiplayergame te vinden. Als dit lang duurt, kunnen spelers ondertussen andere activiteiten op de console uitvoeren, zoals het bekijken van een televisieprogramma. Ook worden spelers in multiplayergames nog beter verdeeld met andere spelers die hetzelfde niveau en dezelfde taal hebben.

Spelers kunnen net als op de PlayStation 4 gameplaybeelden opnemen. Deze kunnen geplaatst worden op het Xbox Live-profiel. Games zouden voorts gebruik maken van de cloud om "te evolueren en te leren van spelers". De levende werelden in games zouden "veranderen en verbeteren terwijl je speelt".

Xbox Live Gold-lidmaatschappen op de Xbox 360 kunnen moeiteloos worden overgezet naar Xbox One. Elk lid heeft toegang tot cloud-opslagruimte voor profielen en savedata. Gamerscores en achievements worden ook overgezet. Verder kunnen spelers maximaal duizend vrienden in hun friend-list hebben.