Omdat maar kort van tevoren bekend is gemaakt dat ook 2 vandaag aandacht ging besteden aan Counter-Strike hebben veel mensen waarschijnlijk de uitzending gemist. Om iedereen toch nog een korte samenvatting te kunnen bieden heeft Gamers.nl kort voor je op papier..eh..scherm gezet wat je gemist hebt.De documentaire van 2 Vandaag begon met de recente schietpartij in Erfurt. Na een paar indrukwekkende beelden van special forces wordt gelijk de link gelegd met computergames en met nadruk op Counter-Strike. Heeft Counter-Strike voor dit geweld, 16 doden en vele gewonden, gezorgd ?

Er zijn een aantal verschillende partijen welke hun mening mogen geven. Een sociaal psycholoog, een organisator van de lanparty LAN=LIFE 3, een aantal gamers en de eigenaar van een schietvereniging. Opvallend is dat de hele documentaire suggestieve verwijzingen naar Erfurt gemaakt blijven worden, ondanks het feit dat nooit is bewezen dat de dader door het spelen van Counter-Strike tot zijn daad kwam.

Uiteraard is het van tevoren al duidelijk hoe de meningen liggen, de sociaal psycholoog wijst op de risico's van gewelddadige computergames. Met enkele feiten (zowel de dader in Erfurt als in Columbine rechtszaak speelde Counter-Strike) probeert hij de risico's van games aan te tonen. De organisator en de Gamers zien uiteraard geen probleem, ieder mens moet voor zichzelf het verschil tussen realiteit en virtueel games uitmaken. De enige onbekende mening is die van de eigenaar van de schietvereniging. Na enkele beelden van schietoefeningen meldt hij dat er geen gevaar dreigt in Counter-Strike, door met een muis te oefenen leer je nooit echt schieten, aldus de eigenaar.

Na enkele beelden van UT2003 op LAN=LIFE 3 (hmm :)) besluit de sociaal psycholoog met de wijze woorden dat het risico van games niet onderschat moet worden.

De uitzending wordt vanavond om 0:00 op Ned 2 herhaald.

Ik hoop dat de documentaire vanavond op Nederland 1 meer kwaliteit biedt. Deze docu was erg suggestief en heeft enkel ouders aan het schrikken gemaakt.

Morgen lees je wat Gamers.nl van de IKON documentaire vindt.

*update* Heb je de docu gemist ? Een redelijke kwaliteit stream is te vinden op de 2 Vandaag homepage (kies rechtsboven video en dan "Werken computerspelletjes agressie in de hand?"). Bedankt Jemimus voor het wijzen op deze mogelijkheid.