Diverse uitgevers als Take 2, Activision en THQ, hebben al informeel bevestigd dat de prijzen van games met de komst van de volgende generatie consoles, wel eens omhoog zouden kunnen gaan. Men verwacht dat de gemiddelde prijs voor een consolegame in Amerika van $49.99 omhoog gaat naar $59.99. Reden hiervoor zijn niet de hoger wordende ontwikkelkosten, maar vooral de wens van uitgevers om grotere marges te hebben op de verkochte games. Men wil de volgende generatie consoles echter gebruiken om de plotselinge stijging enigszins te camoufleren.

Wel moet gezegd worden dat vooral de prijzen van de topgames omhoog zullen gaan, omdat deze doorgaans ook meer waar voor je geld bieden. Kinderspellen en spellen die wat minder belangrijk zijn, zullen waarschijnlijk nog wel voor het oude prijsniveau in de winkels komen te liggen. Ook de grootste winkelketen op het gebied van games in de VS, Electronics Boutique, verwacht dat de prijzen met de komst van de volgende generatie omhoog zullen gaan.

Of de prijzen in Europa ook zullen stijgen is nog even afwachten. In Europa betalen we immers al heel wat meer voor onze consolegames dan de mensen in Amerika doen. In de VS is een consolegame vaak even duur als een PC titel, in Europa zijn PC games vaak 10 tot 20 euro goedkoper dan hun consoletegenhangers. Bij Eurogamer is een interessante column te lezen omtrent deze mogelijke prijsstijgingen.