"Er zijn redelijk wat aanpassingen gemaakt aan de gameplay in vergelijking met deel 4", vertelt Tago. "De snelheid is verhoogd, combo's zijn makkelijker uit te voeren en kunnen aanvallen sneller uitgevoerd worden." Volgens Tago voelde de gameplay in deel vier soms zwaar aan, "vooral wanneer je online speelde". "We willen gameplay dat sneller en responsiever is", vertelt hij. "De hardcore fans zijn misschien bang dat we hierdoor de essentie van Soul Caliburs gameplay kwijtraken, maar dat is niet het geval." Volgens Tago is de verandering ook iets positiefs voor nieuwe spelers, omdat men minder lang moet wachten tussen aanvallen.

Nieuwe generatie

Tago vertelt ook dat deel vijf het begin van een nieuwe generatie vechters moet voorstellen. Zo konden deel een tot vier gezien worden als één verhaal. "Met het nieuwe deel willen we een verandering in generatie aanbrengen door een nieuw verhaal te introduceren." Zo speelt het verhaal van deel 5 zich 17 jaar na deel 4 af en is Siegfried, die vaak als hoofdpersoon werd gezien, nu 39 jaar. Daarnaast maakt Patroklos, de zoon van Sophitia, voor het eerst zijn opwachting. Zijn vechtstijl lijkt veel op Sophitia's, maar is volgens Tago "scherper en behendiger".

Tago bevestigde tevens dat het ook in deel vijf weer mogelijk is om zijn eigen personage te creëren. Daarnaast zal de game een aantal gastpersonages bevatten, welke dit zijn verklapt Tago echter nog niet. In voorgaande games maakten onder andere Link uit The Legend of Zelda, Heihachi Mishima uit Tekken en Yoda en Darth Vader uit Star Wars hun opwachting.