Tijdens een demonstratie op de Game Developers Conference in San Fransisco, heeft het bedrijf Emotiv Systems een wel hele aparte headset laten zien, namelijk de Emotiv EPOC, een headset die gamers in staat stelt om een game te spelen door middel van hun gedachten, gezichtsuitdrukkingen en emoties.

De headset bevat sensoren die gedachten en emoties kunnen herkennen door middel van electrische signalen rond de hersenen. De headset kan deze signalen verwerken om te gebruiken in games.

De headset herkent meer dan 30 verschillende emoties, onder andere blijdschap, spanning en frustratie. Het herkent ook gezichtsuitdrukkingen zoals een glimlach, een boze frons van je wenkbrauwen of een knipoog. Ook kan het verschillende gedachten lezen, waardoor je bijvoorbeeld objecten kan laten bewegen in een game. Verder is het tijdens het gamen onder andere mogelijk om je gezichtsuitdrukkingen over te zetten naar je personage in de game zelf, of de moeilijkheidsgraad dynamisch te maken door de game makkelijker te maken als je gefrustreerd bent.

De headset bevat verder nog een gyroscoop, waarmee je onder andere je muis kan bewegen of je gezichtspunt in een game kan veranderen door het bewegen van je hoofd. De Emotiv EPOC headset zal door Emotiv ontwikkelde software bevatten, waarmee je gelijk alle functies van de headset zal kunnen uitproberen. Verder zal de headset ook bij normale PC-games werken, maar hierbij moet je de headset meer als een joystick zien, waarin je de functies van de headset kan binden met bepaalde controls in een game, waardoor je dus bijvoorbeeld je wapen zou kunnen afvuren door te knipperen met je ogen.

De Emotiv EPOC zal (vooralsnog) aan het einde van dit jaar te koop zijn via de site van Emotiv, en zal ongeveer 299 dollar gaan kosten.

De Emotiv EPOC headset