Gamen helpt mogelijk tegen oogaandoening | Gamer.nl

Gamen helpt mogelijk tegen oogaandoening | Gamer.nl

Voor de Total War-purist is het ketterij van de hoogste orde: geen historische setting, maar een volledig fictieve wereld waarin orks, vampiers en dwergen elkaar brullend de hersenpan inslaan. Dat is misschien jammer voor de geschiedenisliefhebber, maar Total War: Warhammer belooft meer spektakel dan ooit tevoren.

Uit het onderzoek is gebleken dat na ruim veertig uur gamen het diepteperspectief en de scherpte van het zicht worden verbeterd. "Dit resultaat is zeer positief te noemen, want er zijn nagenoeg geen behandelmethodes voor volwa enen", aldus onderzoeker Dennis Levi. "Vele artsen geven de hoop op een behandeling op als het kind ouder dan acht jaar is. Er werd aangenomen dat de schade na de ontwikkeling van het oog hierna niet meer te verhelpen valt."

Dit was de reden voor onderzoekers om de laatste jaren verschillende manieren te zoeken om amblyopie te verhelpen bij volwa enen. Levi heeft voor zijn onderzoek twintig vrijwilligers tu en de 16 en 60 jaar met de oogaandoening onderzocht. Na het spelen van videospellen bleek dat het zicht tu en de 30 en 50 procent was verbeterd.

"Ik ben erg verbaasd over de uitkomsten van dit onderzoek", zegt collega-onderzoeker Roger Li. Toch moeten mensen met een lui oog volgens hem niet meteen achter de computers of consoles kruipen. "Probeer niet om zelf de amblyopie op te lo en, maar ga voor de veiligheid altijd naar de oogarts."

Amblyopie

Amblyopie is een oogziekte die vaak maar een enkel oog aantast. Door een berekeningsafwijking is het zicht wazig of erg verminderd. Zo’n vijf procent van de bevolking krijgt te maken met deze aandoening. Hoewel er bij kinderen snel kan worden ingegrepen door een ooglapje over het goede oog te leggen, is het probleem bij volwa enen lastig aan te pakken.


Artikel als favoriet toevoegen
Deel dit artikel

Aanbevolen voor jou