Aan de discussie omtrent geweld in games is een wel erg ironische nieuwe episode toegevoegd. Britse gevangenisbazen hebben namelijk bevolen om alle spelcomputers van Britse gevangenen in te nemen, zo heeft de krant The Mirror in documenten gezien. Een foto van een gevangene met PlayStation, die een andere gevangene vermoord heeft, leidde tot furieuze reacties in de algemene opinie.

Ook de openbaring dat duizenden ponden aan belastinggeld jaarlijks worden gespendeerd aan het kopen van consoles en games, wist de Britse publieke opinie niet geheel te waarderen. Het project van videogames voor gevangenen startte om de gevaarlijkste gevangenen een beetje afleiding te geven, zodat ze niet depressief zouden worden.

De gevangenisdirecties denken nu echter dat geweld in games gewelddadigheid onder gevangenen stimuleert. Hoewel er geen directe wetenschappelijke bewijzen zijn dat games mensen gewelddadig maken, zijn er wel sterke aanwijzingen dat mensen die al agressief zijn, opgefokter kunnen raken door virtuele gewelddadigheid. Dit zou het geval kunnen zijn bij een aantal gevangenen.

De Britse gevangenisbazen willen nu dat de gevangenen zich gaan bezighouden met nuttige activiteiten, waarbij gamen volgens hun niet hoort. Het ironische is trouwens dat vorige maand 37,000 gevangen een vroegtijdige vrijlating hebben geweigerd. Wellicht tevreden gehouden met de games? Wanneer de confiscatie op 30 september 2008 voltooid moet zijn, zal dat aantal vast lager liggen.

 "Laat me niet vrij, ik moet nog alle 200 duiven afschieten!"

Met dank aan Defl voor het melden van dit nieuws