Een van de ontwikkelaars van het eerste computerspel ter wereld is op 64-jarige leeftijd aan een hartaanval overleden. Alan Kotok ontwikkelde in 1962 samen met MIT studenten Stephen Russell en Martin Graetz het spel "Spacewar", dat draaide op een Digital Equipment PDP-1 computer.

Het doel van het spel was om met je eigen ruimteschip die van je tegenstander neer te schieten en tegelijkertijd rekeningen te houden met de zwaartekracht van de zon.

Het werd een groot succes en binnen een jaar werd het gespeeld op universiteiten door heel Amerika. Een computer was destijds echter zo groot dat het een komplete kamer in beslag nam waardoor het enkel op een paar universiteiten kon worden gespeeld. Het werd vaak s'nachts gespeeld omdat de computer's overdag voor serieus onderzoek nodig waren. Er ontstonden vele varianten op dit spel omdat studenten steeds weer veranderingen en toevoegingen schreven.

Hoewel Kotok niet meeschreef aan de originele code, was hij wel een inspiratie voor de groep en droeg hij bij aan het ontwerp van het spel, zo liet Russell op vrijdag weten.

 

Kotok werd niet rijk door Spaceware. Het enige geld dat hij verdiende was als een consultant voor rechtszaken in de videogameindustrie in de jaren '70.