De zojuist aangekondigde game over de Irakoorlog, Six Days in Fallujah, heeft al voor behoorlijk wat opschudding gezorgd in het Verenigd Koninkrijk. De Daily Mail publiceerde een artikel waarin nabestaanden en veteranen hun kritiek uiten over de controversiële game. Zij vinden de game vooral 'bot en ongevoelig'.

In Six Days in Fallujah staan de bloederige straatgevechten die zich afspeelden in Fallujah, een voorstad van Bagdad, centraal. Tijdens deze gevechten vonden veel soldaten en burgers de dood. Onder die doden bevonden zich ook zes Britse soldaten, Red Caps genoemd, die letterlijk werden gelynched door een grote groep burgers. De vader van een van die Red Cap's, Reg Keys, vindt het uitbrengen van het spel getuigen van slechte smaak en een verkeerd inschattingsvermogen.

Keys: "Het wordt vooral erg vervelend wanneer je weet wat er zich werkelijk afspeelde in Fallujah. Deze schrikbarende gebeurtenissen moeten worden opgenomen in de geschiedenisboeken, maar vooral niet worden gebagatelliseerd en overgezet naar een videogame. Waar het vervolgens steeds opnieuw kan worden gespeeld door een stelletje sensatiezoekers. In het ergste geval kan het spel worden opgepikt door een jonge moslim die daardoor naar een vorm van wraak gaat zoeken. Hij kan door het spel opgefokt raken en het idee krijgen dat hij de game 'moet af maken'. Ik zal me daarom zeker inzetten om de game wereldwijd, danwel hier in het Verenigd Koninkrijk te verbieden. "

Tim Collins, een voormalige kolonel in het Britse leger, is ook niet te spreken over de game: "Het is veel te vroeg om een game te maken over een oorlog die nog niet voorbij is. Het is een oneerbiedige reactie op één van de grootste gebeurtenissen in de moderne geschiedenis. Gezien de situatie in Fallujah ligt de game tè gevoelig en ik zal zeker tegen een release van deze game zijn. "

Uiteraard liet Atomic Games, de maker van de game, bij monde van directeur Peter Tamte ook zijn mening horen: "Voor ons is het een uitdaging om te de verschrikkingen van de oorlog te laten zien op zo'n manier dat het nog als een videogame te spelen is. Bovendien willen we de spelers ook andere een kijk op de oorlog bieden. iets wat alleen door middel van een computerspel kan. Een kijk op de oorlog door zowel de ogen van een marinier, door de ogen van een burger en door de ogen van een opstandeling."