Game-industrie spreekt zich uit voor abortusrechten in Amerika

Game-industrie spreekt zich uit voor abortusrechten in Amerika

Verschillende gamestudio's hebben statements naar buiten gebracht voor abortusrechten in de Verenigde Staten. Ondanks dat Sony haar studio's naar verluidt vorige maand opriep om geen statements te maken rond het thema, kwamen een hoop PlayStation-studio's met een reactie. Bungie, Xbox, Bethesda en Ubisoft tonen zich solidair.

De statements volgen na de beslissing van het Amerikaanse Hooggerechtshof om de uitspraak in de zaak Roe vs Wade te verwerpen. Daarmee is het landelijke recht op abortus beëindigd. Amerikaanse staten moeten nu zelf bepalen of abortus is toegestaan. In Missouri wordt dat recht al aan banden gelegd. 

Insomniac was de eerste studio die van zich liet horen op Twitter. “Wij zijn mensen die games maken. Reproductieve rechten en lichamelijke integriteit zijn mensenrechten,” zo luidt het statement. Later volgden Bend Studio, Media Molecule, Sucker Punch Productions, Guerrilla, Sony San Diego en PlayStation London met soortgelijke statements. 

Naughty Dog voegde eraan toe dat het “medewerkers actief zal steunen in het ontvangen van de juiste zorg”. Dat kan betekenen dat Naughty Dog medewerkers zal helpen om naar een staat te reizen waar abortus wel is toegestaan, als zij zelf in een staat wonen waarin het verboden wordt. Sony Santa Monica deelt hetzelfde bericht. 

Ook Microsoft liet van zich horen op het Twitter. "Bij Xbox blijven we toegewijd aan onze medewerkers om te verzekeren dat ze gelijke toegang tot gezondheidszorg houden." Bethesda liet het volgende weten: "Wij geloven dat het vermogen om zelf keuzes te maken over je levensstijl en lichaam een mensenrecht is."

Iets later werd bekend dat ook Sony, en alle daaronder vallende bedrijven en studio’s, de reiskosten vergoedt aan werknemers die naar een andere staat moeten reizen voor de juiste zorg. Hetzelfde geldt voor Netflix, Paramount, Comcast, Warner Bros. Discovery, Amazon, Xbox en Disney.

In mei zou Sony-ceo Jim Ryan nog een e-mail hebben verstuurd waarin hij stelt dat verschillende meningen over abortusrechten binnen het bedrijf gerespecteerd moeten worden. Dat schoot toen bij veel werknemers in het verkeerde keelgat, waarna Insomniac een donatie van 50.000 dollar deed aan de non-profitorganisatie WRRAP, die zich inzet voor reproductieve rechten. Achter de schermen verdubbelde Sony die donatie, maar naar verluidt bleef het zich vasthouden aan wat in de interne e-mail stond beschreven.

Hoe vond je dit artikel?

Gemiddeld krijgt dit artikel 0.00 van de 5 sterren.
Artikel als favoriet toevoegen

Weet je zeker dat je de comment van wilt verwijderen?

""

Reacties

Meeste likesNieuwsteOudste
Login of maak een account en praat mee!
test

Laten we de reacties onder dit artikel gezellig houden en de huisregels van Gamer.nl honoreren. Dat betekent: inhoudelijke discussies voeren, en geen haatzaaien, beledigen of off-topic reacties plaatsen. Dank voor het begrip.

0

Game ontwikkelaars moeten niet aan politiek gaan doen. Als ze zich zo nodig met politiek bezig willen houden dan kunnen ze beter in hun vrije tijd lid worden van een politieke partij i.p.v. consumenten met hun bedrijf een eigen politieke mening gaan opdringen.

0
test

@lightyears natuurlijk wel. Sowieso wordt je helemaal niks opgedrongen, je kunt gewoon zoveel spelen als je wil zonder je te bekommeren om de mening van het bedrijf. Ieder groot bedrijf heeft regels voor behoorlijk bestuur en daar horen politieke standpunten bij, milieubewustzijn etc etc. En soweiso is de inhoud van heel veel games politiek, dus die grens is allang overschreden (heldhaftige amerikanen schieten op slechte terrosisten die uit land XYZ komen).

0
test

@lightyears Dit is maar gedeeltelijk politiek hoor. Als je hierin enkel politiek ziet, dan zie je eigenlijk het grootse en vooral belangrijkste niet. Dat studio’s op willen komen voor hun medewerkers, hun gezondheid en ook hun mentale gezondheid. En als een vrouw per ongeluk zwanger wordt en ze wil dat niet dan moet er een mogelijkheid zijn over je eigen te beslissen, en dan ook omdat soms de vader ook niet in beeld is of zelfs nooit als het over misbruik gaat. En als je dan niet mag kiezen en gedwongen dat kind moet hebben is dat niet goed voor je werk toekomst en je functie. En dat is nu net wat ik in alle statements lees. Het steunen van de medewerkers in hun leven, keuzes en gezondheid zowel lichamelijk als mentaal. En daardoor ook een gezonde werk omgeving houden. Dat is niet politiek. Enkel dat het geuit wordt tegen politiek is politiek. Maar als niemand dat doet gaat er ook niks veranderen in deze toch al slechte keuze van dat land. Nu net grote bedrijven kunnen druk op politiek uitoefenen, niet om politiek te bedrijven.. maar om te laten zien dat ze achter hun mensen staan als een geheel. Dat zet mensen eerder aan het denken of een keuze wel de juiste was. Met geen weerwoord denkt iedereen in de senaat of waar ook dat het goedgekeurd wordt. Maar met massale statement er tegen wordt ook een signaal gegeven. Dat stukje is licht politiek ja. Maar dat is zoal ik zei maar een deel. Ik vind het altijd wel jammer als mensen 1 deel van een bericht meteen als het volledige waar zien.en een niet de rest ziens Veel te vaak wordt de men moet zich niet bemoeien met politiek kaart getrokken terwijl er in veel berichten meer dit dan enkel dat. Het is een deel ja. Maar zodra je reageert op deze beslissing van het land doe je dat voor een deel ook al, maar dat maakt het nog niet politiek gericht. Zoals ik al zei ik lees vooral steun aan medewerkers, gezondheid van hen maar ook een team sterk houden. Als elke keer een vrouw in het team ineens weg gaat midden in een project omdat ze zwanger zijn en niet mogen kiezen dan worden er op den duur geen vrouwen meer aangenomen want midden in een ontwikkeling even een onbekend persoon aanstellen is niet zo handig.en uitstellen liever ook niet vanwege deze reden. En een team van 300 personen kunnen zelfs meerdere ineens uitvallen en niet intern ingevuld. Zelfs key personen. En dat lees ik vooral. Bedrijven die bang zijn dat deze keuze hun eigen stabiliteit gaat ondermijnen en daarom trekken ze aan de bel. Niet om politiek te bedrijven. Maar om op te komen voor zichzelf en hun teams

0
test

@watashi wa maurice desu. Mooi gezegd. Ik kwam tijdje terug tot de conclusie dat alles in je leven politiek is. Denk aan de vrijheid dat gamer.nl bestaat, een comment systeem heeft. Dat je mag gamen. Maar ook welke films je mag kijken, wat je mag kopen. Vrijheid om van baan te mogen switchen of zelf je opleiding mag kiezen. Zo ook wat je prive is, wat je binnenshuis wel en niet mag doen. En ga zo maar verder. Leven is politiek. De vraag die je alleen moet stellen is of je hier actief aan wil meedoen en een positieve bijdrage aan wil leveren.

0

@watashi wa maurice desu. Sluit ik me helemaal bij aan, mooi gezegd!

0
test

@lightyears deze bedrijven maken toevallig games, er werken gewoon mensen die het fijn vinden als hun baas gewoon achter hun staat. Dit soort statements kan een verlichting zijn.

0

Aanbevolen voor jou