"Ik denk dat Windows 8 een catastrofe is voor iedereen in de PC-markt. Ik denk dat we een aantal van de belangrijkste PC- en randapparatuur-makers gaan verliezen, omdat zij uit de markt stappen. Ik denk dat de marges worden vernietigd voor veel mensen", aldus Newell. Waarom Windows 8 een ramp wordt, zegt de eigenzinnige gamemaker niet.

Newell zegt wel dat het goed is om alternatieven te hebben, in het geval dat zijn voorspellingen waarheid worden. Met alternatieven doelt hij op het feit dat Valve's platform Steam niet alleen op Windows draait. Sinds kort heeft Valve een team dat Steam en de games van de ontwikkelaar werkend moet krijgen op Linux.

Newell denkt dat de groei van Linux wordt tegengehouden door de afwezigheid van games op het platform: "Mensen realiseren zich niet hoe belangrijk games zijn in het bepalen van koopgedrag van consumenten". Naast Linux en Windows, richt Valve zich ook op Mac OS X.

Toucscreen

Tijdens Casual Connect sprak Newell ook over andere onderwerpen. Zo zei hij dat hij denkt dat touchscreenbesturing een houdbaarheid heeft van tien jaar. Dat is kort vergeleken met de muis en het toetsenbord, dat 25 jaar lang een stabiel bestaan heeft gehad. De besturingsvorm die na touch komt gaat het volgens hem nog veel langer uithouden.

"Post-touch is, afhankelijk van hoe sciencefiction je het wil maken, een aantal verschillende technologieën die gecombineerd zijn. De twee problemen zijn input en output." Hoewel Newell niet echt gelooft dat tongbesturing de toekomst wordt, zegt hij wel dat de tong een van de beste mechanische systemen is om de hersenen te bereiken. "Ik geloof wel dat we banden om onze polsen krijgen en dat je iets met je handen doet, en die zijn zeer expressief."