Funcom, de Scandinavische ontwikkelaar die behoorlijke titels als Dreamfall: The Longest Journey en de MMORPG Anarchy Online op zijn naam heeft staan, heeft bekend gemaakt te zullen stoppen met het maken van offline games.

De belangrijkste reden voor deze beslissing is dat Dreamfall ruim 200.000 keer illegaal gedownload is, voordat de game zelfs ook maar in de winkels was verschenen. De schuld ligt volgens Trond Arne Aas, de oprichter van Funcom, dan ook geheel bij de mensen die zich schuldig maken aan piraterij. Hij schat dat voor elke game die in de winkel wordt verkocht er drie tot tien exemplaren worden gedownload.

Er werd niet veel informatie vrijgegeven over Dreamfall Chapters, maar aangezien dit project financiële steun krijgt van het Noorse Film Fonds, zal de productie hiervan waarschijnlijk gewoon doorgaan. Alleen zal er dan wel via internet worden gekeken of de spelers ook daadwerkelijk een legale versie van de game hebben.

Funcom is niet onbekend met online games, de studio heeft al de nodige ervaring opgedaan met Anarchy Online. Voor later dit jaar zijn ze druk bezig met het ontwikkelen van de MMORPG Age of Conan, die zal verschijnen voor zowel de Xbox 360 als de PC.