Turn 10's Dan Greenawalt meldt dat aan IGN. Eerder deze week werd bekend dat een gedeelte van Forza Motorsport 5 niet op de disk staat, maar gedownload moet worden via Xbox Live. Nu blijkt dat de racegame gewoon speelbaar is, ook al verbinden spelers hun Xbox One niet meteen met het internet wanneer ze het spel opstarten.

Wel is de gratis online content nodig om de carrièremodus uit te spelen. "De speler wordt niet geweerd van de game", aldus Greenawalt. "Maar diepere gebieden van de carrièremodus maken gebruik van de extra content."

Drivatars

Deze extra content is vanaf de lanceringsdag gratis beschikbaar op Xbox Live en bevat onder andere nieuwe auto's en parkoersen. Ook biedt het een nieuwe set Drivatars, kunstmatige intelligentie die gebaseerd is op het rijgedrag van online spelers. "In het begin van de game rijdt de speler tegen een aantal Drivatars die op de disk staan en door de ontwikkelaar getraind zijn", aldus Greenawalt.

"Tijdens het spelen wordt de speler gevraagd om een nieuwe set aan Drivatars te vragen. Het is niet veel data maar de download bevat genoeg Drivatars om alle moeilijkheidsgraden tegemoet te komen." De extra content kan op de achtergrond gedownload worden zodat men de game kan blijven spelen.

Greenawalt vergelijkt deze downloadbare content met de Forza-games op de Xbox 360. "We hadden zowel gratis als betaalbare DLC op de lancering. Het lijkt op de Disk 2-content in Forza 4. Deze keer hebben we de carrièremodus gewoon afgestemd om volledig gebruik te maken van de downloadbare content." Greenawalt benadrukt dat de carrièremodus en andere offline modi speelbaar blijven wanneer spelers geen internetconnectie hebben. De multiplayermodus heeft uiteraard wel een internetverbinding nodig.