De Football Manager-franchise wordt reeds sinds jaar en dag als de top van het voetbalsimulatie-genre beschouwd. Het is dan ook niet vreemd dat de serie, die je in de huid laat kruipen van een beginnend voetbaltrainer, jaarlijks van een nieuw deel voorzien wordt. Deze jaargang is logischerwijs geen uitzondering op de regel.

In Football Manager 2009 worden enkele nieuwe elementen geïntroduceerd. Zo is het in de PSP-versie ditmaal mogelijk meerdere competities tegelijkertijd te selecteren en kun je de wedstrijden in 2D te bekijken, waar je in het voorgaande deel louter geschreven wedstrijdverslagen te zien kreeg.

Ook de PC-variant is voorzien van een audiovisuele opsmukker. De grootste verandering is wellicht de 3D-engine, wat een behoorlijke vooruitgang genoemd mag worden. Eindelijk is het mogelijk om je spelers daadwerkelijk de bal in het netje te zien trappen.

Ook speelt de pers een veel belangrijkere rol. Zo maken transferspeculaties en interactieve persconferenties vaken dan voorheen hun opwachting. Het is overigens aan te raden om de pers te vriend te houden, want de media reageert op jouw uitspraken. Het is dus mogelijk dat een journalist je zwart probeert te maken, omdat je een vervelende opmerking gemaakt hebt ten opzichte van deze of gene.

Tot slot nog een pikant detail: het is in Football Manager 2009 mogelijk om als een vrouwelijke trainer aan de slag te gaan. Wat hier de voordelen van zijn, laat zich wel raden. Zeker gezien het gegeven dat het vertrouwen in jou en je vaardigheden een behoorlijke invloed op het spelverloop zullen uitoefenen.

Update: Naast het bericht dat Football Manager 2009 3D gaat, hebben we nu ook screenshots van het spel. Bekijk voor de overige screenshots de gamepagina.