Nieuws
Final Fantasy 16

Final Fantasy 16 zes maanden exclusief op PlayStation 5

Daarna naar pc

Geschreven door Jari Klapwijk op
Final Fantasy 16 wordt zes maanden exclusief voor de PlayStation 5.

Dat bevestigt Sony in een korte video over de DualSense Edge. Er wordt in die trailer een kort clipje van Final Fantasy 16 getoond. Daaronder valt te lezen dat het spel zes maanden exclusief is voor de PlayStation 5. Na die zes maanden kan het spel ook op pc uitkomen. Het is nog onduidelijk of de game ook naar de Xbox komt. 

Sony PlayStation en Square Enix hadden een soortgelijke deal voor de remake van Final Fantasy 7. Die game kwam op 10 april 2020 uit op de PlayStation 4 en op 17 juni 2022 op pc. De game kan ook naar Xbox komen, maar dat is tot op heden niet gebeurd. 

Volgens producer Naoki Yoshida bevindt de ontwikkeling van Final Fantasy 16 zich in de laatste fase. Het team focust zich op het polijsten en optimaliseren van de game. De komende weken wordt er middels interviews meer nieuws onthuld. Final Fantasy 16 komt in de zomer van 2023 uit op de PlayStation 5.

Dit artikel delen:

Lees meer

Dataminer vindt battle royale-modus Halo Infinite Bioware onthult teaser nieuwe Mass Effect
32

Reacties op: Final Fantasy 16 zes maanden exclusief op PlayStation 5

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • avatar

  Robskeee

  • 8 november 2022 09:57
  Meteen mijn PC verkocht en een PS5 besteld.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • gimbal2

  • 8 november 2022 15:22
  @Robskeee Nee man, 6 maanden beta fase op de PS5. Prima geregeld.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  AveryJackson

  • 8 november 2022 10:22
  Gezien Square zelf heeft geroepen dat de laatste FF op de Xbox niet rendabel was, voorzie ik dat alle grote mainline FF games gewoon voor de PS/PC platform blijven.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  coola

  • 8 november 2022 11:23
  @AveryJackson

  Het is dan idd ook van uit square enix dat het niet op de XsX uit komt. En niet van uit Sony. Mensen die dit op Sony schuiven zijn imho erg triest.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  AveryJackson

  • 8 november 2022 12:22
  @coola Kijk maar onder je. Die domme onliners en onderbuik gevoelens komen weer los. Zoals je ziet goede argumenten hier geven accepteren ze niet, alleen domme reacties wordt voor gejuicht ofzo.

  Je zou maar eens iemands argumenten proberen te counteren met goede tegen argumenten.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  coola

  • 8 november 2022 13:50
  @AveryJackson

  Te triest voor woorden. Als men echt denkt dat Sony daar een stokje voor steekt dan is er wel iets mis in hun bovenkamer imho.


  Daarbij snap ik square enix ook wel dat ze het niet op Xbox uitbrengen.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Mr.Happy

  • 8 november 2022 17:14
  @AveryJackson en @coola Wil je een goed tegenargument?

  Als je niet betaalde voor exclusiviteit, dan is er ook geen periode van exclusiviteit die je kan vermelden in je trailers.

  Los daarvan geloof ik dat het waarschijnlijk niet interessant genoeg is om FF naar Xbox te brengen (al zeker niet zo lang na de originele release), en als ik ze wel wil spelen dan speel ik ze als multiplat gamer op PS, maar gratis werd die tijdelijke exclusiviteit alvast niet gegeven.

  Jammer dat jullie nog altijd niet doorhebben dat bijzonder weinig mensen het hebben over de exclusiviteit zelf van FF (of de andere timed exclusives), maar eerder over het hypocriete gedrag van Sony die idd klaagt uit angst voor praktijken die zij zelf graag aan de lopende band toepassen, en dit terwijl ze niet eens recht van klagen hebben want MS beloofde al meermaals dat CoD multiplat blijft.
  Stel je trouwens voor dat Sony in hun protest lieten optekenen dat ze niet willen dat Xbox versies voordelen hebben op CoD tegenover PS-versies, terwijl ze zelf al jaren betalen voor dat soort voordelen. Het lef … hoe fucking entitled en wereldvreemd kan je zijn als bedrijf?

  Een aantal van de comments van de multiplat-gamers hier zijn dan ook niet pro xbox, maar anti calimero-gedrag.

  Exclusiviteit afkopen of een publisher opkopen is idd niet helemaal hetzelfde, maar het eindresultaat is potentieel wel hetzelfde, nl het naaien van de concurrent. Dat is al meer dan een kwart eeuw part of the game (dat is voor mij ook de hoofdreden waarom ik al sinds het begin telkens elk platform in huis haal), maar als de koning van het kutgedrag tegen de schenen geschopt wordt door een financieel grotere speler, dan is het plots wel een probleem of wat?

  We horen Sony trouwens ook niet klagen over de ABK-games in zijn geheel, enkel over CoD. Dat is op zich imo het mooiste bewijs dat het hun enkel om hun dollars gaat, en niet over het nadeel voor "the players".
  Als het over hun dierbare publiek ging dat benadeelt wordt, zoals ze regelmatig proberen te laten uitschijnen, dan zou je ze ook wel horen klagen over bvb Crash Bandicoot, Spyro of Tony Hawk. Dat zijn imo toch wel IP's die vroeger in 1 zucht werden genoemd met Playstation.
  Maar nee, het gaat enkel hun dollars en hun marktaandeel, zoals het een goeie multinationaal betaamt, daar is allemaal niks fout mee. Just don't be a pussy about it.

  Onvoorstelbaar dat jullie nog altijd niet doorhebben dat het punt van deze discussies niet de exclusiviteit van die games zelf is, maar het jankgedrag van de blijkbaar meest hypocriete van de platformhouders op de markt.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  AveryJackson

  • 8 november 2022 17:35
  @Mr.Happy Ik denk dat de mensen die niet snappen wat het punt is jij ook bij hoort. Het feit dat mensen die vergelijking maken tussen opkopen van publisher door een platform houder en timed exclusives al geheel krom is. De mensen die roepen dat het gejank is meten namelijk met 2 maten gezien het hier puur gaat om een publisher opkopen waarmee MS wilt concurreren maar het ook op Gamepass wilt zetten.

  Als jij als platform houder wilt concurreren met een game die je ondertussen zelf in bezit hebt, kan je het maken om het op je eigen platform weg te geven en andere platformen te laten betalen. Dat heet "anti-competitive" en daar ging de eerdere statement over van Sony, dat wanneer een platform houder als MS CoD als IP krijgt dat het voor ieder platform hetzelfde moet worden. Nu is ABK niet afhankelijk van MS of een Sony en kunnen zij hun eigen deals maken met welke platform houder dan ook.

  Het hele hypocriete is dat de Xbox fans graag doen alsof timed exclusives hetzelfde is als dit en dat Sony niet moet zeuren, terwijl het compleet los staat van wat hier aan de hand is. Heeft Sony ook zo staan te springen bij de andere losse studio's? 2 publishers overnemen in een korte tijd vraagt nou eenmaal om vragen en gezien Sony hierin de grootste is, hebben ze ook invloed om hierin mee te praten. Jij kan het zeuren vinden, maar alle instanties willen alle partijen horen. Jij bent naief als je denkt dat MS dit aan zich voorbij had laten gaan. Xbox fanbase voelt zich nogal gekrenkt door het zien dat MS eigenlijk op hun luie reet zit, allemaal interviews te houden wat ze allemaal willen maar eigenlijk niks deliveren.

  Zoals ik hier beneden ook al zei, Xbox stond en staat geheel vrij om te bieden voor ieder ander grote game om timed exclusive te krijgen. Publishers overnemen betekend wel degelijk een bepaalde manier van marktverschuiving en concurrentie proberen buiten spel te zetten door jezelf in een korte periode de markt in te kopen.

  "Onvoorstelbaar dat jullie nog altijd niet doorhebben dat het punt van deze discussies niet de exclusiviteit van die games zelf is, maar het jankgedrag van de blijkbaar meest hypocriete van de "platformhouders" op de markt."

  Je zegt het goed platform houders. Zodra platform houders steeds meer macht krijgen over publishers dan moet er heel goed gekeken worden door instanties wat dit met de markt doet. Microsoft is geen onbekende in dit hele verhaal als je naar hun verleden kijkt met andere grote overnames en zelfs agressieve overnames die ze hebben gedaan.

  Het zou pas hypocriet zijn als Sony een publisher had overgenomen wat enig effect had op MS. Geen enkel van de overnames heeft effect op MS. Het blijkt namelijk nogmaals dat het MS niet lukt om hun eigen interne studio's te managen te concurreren dus moeten ze over op grote overnames en ook echt hele grote, en daarom is daar veel gedoe over. Het zou wat zijn dat je afhankelijk moet zijn van MS als ze alle grote pubs onder zich zouden hebben.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  hulstpower

  • 8 november 2022 18:39
  @AveryJackson ik geef je een goed tegen arrugement, wat als micro de 70 miljard had gebruikt om niet abk te kopen maar voor de cod deal en dan zegt hier abk heb je zo veel miljard voor cod ex op xbox day and date. Was dat dan eerlijke concurrentie? Nee ik denk het niet, want dan kon er geen instantie naar kijken of wat dan ook aan doen, ik denk dat dit het beste is voor Sony hoe micro nu ze geld uitgeeft, want je kan maar zoveel uitgevers/studios kopen. Ik denk dat micro na deze overname geen enkele uitgever meer kan kopen wel een paar kleine studios maar geen grote uitgevers meer. En als micro geen abk kocht wie had het dan gedaan saudi of tencent nee dat willen we.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  AveryJackson

  • 8 november 2022 18:46
  @hulstpower Een goed tegen argument en dan met een - wat als -komen. Dat is geen tegenargument, dat is de vraag verschuiven zonder zelf een argument te hoeven geven.

  Wat moet ik daarmee? Het gaat hier notabene over FF. ik geef alleen aan dat er een wezenlijk verschil is in timed en publishers kopen. En gezien MS een hoop timed exclusives heeft, kan je niet meten met 2 maten of wat MrHappy hier doet, mij quoten maar de hele quote negeren, eromheen praten en dus in feite de timed exclusives deals negeren van MS.

  Maargoed, ik verdoe mijn tijd hier.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  hulstpower

  • 8 november 2022 19:31
  @AveryJackson ze hebben een aantal timed ex of launch ex of Day one gamepass. Maar denk dat sony meer deals heeft en dat mag ik ga er niet om huilen hoort er bij, net als dat bedrijven bedrijven opkopen om te concureren. Ik heb zelf op ff7 na niks met de serie en speel hem net zo graag op me ps5. Bedoelde alleen te zeggen wees blij dat micro het geld gebruikt voor 2 uitgevers inplaats van 3rd party deals. Zo kan Sony die deals weer gebruiken voor concurrentie tegen micro en nintendo

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • Ziminar

  • 8 november 2022 18:00
  @AveryJackson goede argumenten?
  We hebben jou ook nog niet op goeee argumenten kunnen betrappen dus misschien zou je je eigen advies kunnen opvolgen

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • lightyears

  • 9 november 2022 08:16
  @coola Dat sommige mensen denken dat sony developers aanspoort titels niet op xbox uit te brengen is zo gek niet. Aangezien inmiddels bekend is dat sony ook developers aanspoort en betaalt om games niet op gamepass uit te laten komen. Wie weet wat er nog meer in de -geheime- overeenkomsten staat.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  coola

  • 8 november 2022 10:33
  Aangezien FF7R ook nog steeds niet op XsX is ( en dat zie ik ook echt niet meer gebeuren) zal FF16 zeer waarschijnlijk ook een PS5/PC only game blijven

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  SmartTies

  • 8 november 2022 11:20
  Maar wel bij alle instantie huilend de Calimero uithangen als Microsoft Activision Blizzard wilt/gaat overnemen…

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  AveryJackson

  • 8 november 2022 11:39
  @SmartTies Want een timed exclusive deal is precies hetzelfde als een publisher overnemen van 70 miljard waarvan alle franchises multiplatform waren? Het is Square Enix zelf die geen heil ziet op het moment om FF games naar de Xbox te brengen. Ontwikkelings kosten vergeet je ook en als je dat niet terug ziet terwijl een game voor meer van 90% meer verkoopt op een ander platform, dan is dat onnodig resources vrij maken.

  Xbox is geheel vrij om zelf deals te sluiten met publishers. Het is al langer bekend dat ze meerdere projecten hebben geweigerd zoals Spiderman en KOTOR remake. Ook vergeet je dat publishers en devs vaak zelf naar een platform houder stappen om hun game te pitchen, dus als een game dan niet naar Xbox komt, is dat vaak het geval geweest. Een deal is geboren, marketing en ontwikkelingskosten worden betaald en in ruil daarvoor is het logisch dat je exclusiviteit neemt voor een periode van maanden of zelfs onbepaalde tijd.

  Alle timed exclusive deals die MS nu heeft zoals STALKER 2, Valheim, Warhammer Darktide, High on Life, Ark 2, Scorn, Exomecha, Replaced en zo kan ik nog wel even doorgaan, zijn allemaal voor MS uit de lucht komen vallen en HEEEL toevallig ook op hun schoot terecht gekomen voor helemaal niets, gratis en wel?

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Mr.Happy

  • 8 november 2022 17:27
  @AveryJackson * Alle timed exclusive deals die MS nu heeft zoals STALKER 2, Valheim, Warhammer Darktide, High on Life, Ark 2, Scorn, Exomecha, Replaced en zo kan ik nog wel even doorgaan, zijn allemaal voor MS uit de lucht komen vallen en HEEEL toevallig ook op hun schoot terecht gekomen voor helemaal niets, gratis en wel? *

  Ben je echt zo of heb je hier moeten voor studeren?
  Het gaat al lang niet over de exclusiviteit zelf, dat doen ze allemaal. Het gaat over het gezeur van de platformhouder die dit zelf het meest doet, als xbox het ook doet maar groter/beter.

  Dit is de realiteit en dat is het altijd geweest, maar Xbox of Nintendo gaan niet uithuilen bij regulators als Sony weer eens content betaald weg houdt van hun platformen of als ze een studio overnemen.

  Er is er maar eentje die zich daar in de slachtofferrol probeert te duwen, en het is dan triest genoeg de marktleider die zelf al 5 generaties het liefst dat soort dingen doet.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  AveryJackson

  • 8 november 2022 17:54
  @Mr.Happy Kijk en dit is zo'n bericht met enorm zwakke argumenten en vol met eigen onderbuik gevoelens helaas.

  ''Ben je echt zo of heb je hier moeten voor studeren?
  Het gaat al lang niet over de exclusiviteit zelf, dat doen ze allemaal. Het gaat over het gezeur van de platformhouder die dit zelf het meest doet, als xbox het ook doet maar groter/beter."

  Dit is hoe jij het ziet, maar waarheid? Wat doen ze zelf publishers over kopen? Vertel me welke publisher ze hebben overgenomen wat groter en beter is.

  "Dit is de realiteit en dat is het altijd geweest, maar Xbox of Nintendo gaan niet uithuilen bij regulators als Sony weer eens content betaald weg houdt van hun platformen of als ze een studio overnemen."

  Realiteit, nogmaals dit is gewoon je mening of onderbuik gevoelens die je eruit kotst. Klopt, dat doet Sony namelijk ook niet, want zoals ik boven je al zei, iedereen doet aan timed exclusives die jij van MS wijselijk probeert te negeren hier en weer vingertje wijst. Eigenlijk spreek je dus jezelf geheel tegen want je lap tekst boven aan. Daarin zeg je nog dat er een verschil is tussen een publisher overnemen en timed exclusives en hier praat je weer anders. Nintendo en MS kunnen moeilijk zeiken om timed deals als ze die zelf ook doen, zie een lijst met een aantal timed exclusives van MS boven je. Kan je negeren maar heeft niet veel zin want je weet dat ik gelijk heb alleen negeer je dat gewoon. Meten met 2 maten.

  "Er is er maar eentje die zich daar in de slachtofferrol probeert te duwen, en het is dan triest genoeg de marktleider die zelf al 5 generaties het liefst dat soort dingen doet."

  Is het triest of hoort het er gewoon bij? Jij vind het triest omdat je alleen maar denkt aan Gamepass en graag elke game erop wilt hebben of die goed is of niet zal je waarschijnlijk niet boeien. Het feit dat jij serieus denkt dat MS het andersom aan zich voorbij laat gaan, maakt je enorm naief en heb je, sorry dat ik het zeg, helemaal geen idee hoe de markt werkt. Want ja Sony neemt al 5 generaties publishers over.

  Wil je puur reageren om het reageren of negeer je echt die timed exclusives? Want je hele post valt in duigen eigenlijk gezien ieder platform houder deals maakt, of ze nou groot of klein zijn. Maakt niet uit. Xbox kwam op de markt en wie kochten ze? Juist Bungie, ik hoor je niet klagen dat ze niet met een eigen studio kwamen?

  Jij post jammer genoeg hier 2 compleet verschillende comments. Die eerste lap tekst is een argument die je nog enigzins aan het beargumenteren bent, maar wel met een hoop frustratie erin. Deze is echt puur onderbuik gevoelens waar ik eigenlijk een hekel aan heb en niks mee kan.

  Naief en kortzichtig. Jammer want je andere bericht was nog enigzinds met aantal goede argumenten. Al heeft het nog niet eens te maken met FF maargoed. Jij quote het stukje over timed exclusives maar je reageert er in feite niet eens op, je draait er omheen en komt niet eens tot het punt om toe te geven dat MS gewoon timed exclusive deals heeft en genoeg ook voor volgend jaar. Hoor of zie jij PS fans klagen over hun timed deals als STALKER 2 bv?

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • Ziminar

  • 8 november 2022 18:14
  @AveryJackson grappig dat het enige echte weerwoord wat je eigenlijk hebt op iemand met tegenargumenten waar je om vraagt kortzichtig, treurig en naief is.
  Blijkbaar ben jij de enige die precies weet hoe het zit en de enige met goeie argumenten.
  Lekker geloofwaardig ook

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  xeros

  • 8 november 2022 19:04
  @Ziminar dat noemen ze een narcist.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.