In april van dit jaar meldden we in een nieuwsbericht dat de geruchten gingen dat Microsoft met haar eigen controller met bewegingssensors zou komen. Deze controller zou in ontwikkeling zijn in samenwerking met Rare.

Alhoewel we sindsdien niets meer van dit gerucht vernomen hebben, steekt het nu toch de kop weer op en dat dankzij Microsoft zelf. In een filmpje waarin Ken Lobb, creatief directeur bij Microsoft Game Studios, wat vertelt over Banjo-Kazooie: Nuts & Bolts, zegt de beste man: "Het belangrijkste wat Kazooie in de game doet is de wrench gebruiken, een staf die je voor veel dingen kunt gebruiken. Een van die dingen is het ronddraaien van je voertuigen. Je pakt met je staf het voertuig op en dan draai je de controller zodat je verschillende dingen in het spel beweegt."

Die laatste zin doet vermoeden dat Microsoft de nieuwe Banjo-Kazooie gaat gebruiken om een nieuwe controller te lanceren en succesvol te maken, of wellicht de oude controller in combinatie met Xbox Live Vision Camera, zoals de eerdere geruchten gingen. We moeten nog even afwachten tot volgende week voordat we zeker kunnen zijn dat we hier met een onbedoeld vervroegde aankondiging hebben te maken. De betreffende filmpjes kun je hier bekijken. Update: Microsoft heeft een officiële statement naar buiten gebracht waarin ze vermelden dat we dit gerucht kunnen vergeten. "Er zit geen waarheid in dit gerucht. Ken's opmerking gaat over de linker analoge joystick die je ronddraait terwijl je op de X-knop drukt om verschillende dingen in de game te bewegen." Duidelijk, Microsoft.