Fez won de Seumas McNally Grand Prize en versloeg in die categorie onder meer Dear Esther, Frozen Synapse en Johann Sebastian Joust. Fez verschijnt waarschijnlijk ergens in de komende maanden voor Xbox Live Arcade en draait om het wisselen van perspectief. Het is in principe een tweedimensionale platformer, maar spelers kunnen de wereld draaien om in de achtergrond verborgen platformen naar voren te halen.

Botanicula

Botanicula, de nog te verschijnen game van Machinarium-maker Amanita Design, won een prijs voor beste audio. Botanicula draait om een vijftal bevriende "boomwezentjes" die op avontuur gaan om het laatste gezonde zaadje van de boom waarin ze wonen, te redden. Het nieuwe spel van Amanita won het in de categorie voor geluid onder andere van To The Moon en wederom Dear Esther.

Dear Esther

Die laatste game sleepte wel een award in de wacht binnen de categorie Excellence in Visual Design, waarin ook Botanicula, Lume en Mirage meedongen. Dear Esther verscheen onlangs via Steam voor PC en is een remake van een eerder uitgebrachte Half-Life-mod. De game is een interactief verhaal dat zich afspeelt op een ogenschijnlijk verlaten eiland. Via een voice-over krijgen spelers meer te weten over de precieze toedracht van wat er gaande is, en wie Esther is. 

Nederlandse nominaties

Het Nederlandse Fingle van Game Oven Studios en Ridiculous Fishing van Vlambeer grepen naast de prijzen. Fingle was genomineerd voor de Nuovo Award, Ridiculousl Fishing voor Best Mobile Game. Zij moesten het respectievelijk afleggen tegen Storyteller en Beat Sneak Bandit.

Overige categorieën

Verder gingen  Antichamber en Spelunky met een award naar huis, respectievelijk voor Technical Excellence en Excellence in Design. De publieksprijs ging naar Frozen Synapse, de beste game door studenten was Way en de Nuovo Award, bedoeld voor de meer artistieke, abstracte games, werd in de wacht gesleept door Storyteller. Aan ieder van de awards is een geldbedrag verbonden, in het geval van de Seamas McNally Grand Prize voor Fez is dat 30.000 dollar.

Een foto vanaf de Independent Game Awards