'Fans zijn geïnfecteerd door Final Fantasy-virus' | Gamer.nl

'Fans zijn geïnfecteerd door Final Fantasy-virus' | Gamer.nl

Hajime Tabata, game director van Final Fantasy XV, vertelt in een interview dat hij een moeizame ontvangst kreeg binnen zijn studio toen hij de leiding over de game overnam. Hij noemt het fenomeen "het Final Fantasy-virus".

In het interview voor Japanse website 4gamer zat hij aan tafel met Katsuhiro Harada, maker van de Tekken-serie, om te praten over de ontwikkeling van de nieuwe Final Fantasy-game en over de ontwikkeling van games in het algemeen. Op de vraag of er geen afwijzende reacties waren toen hij werd aangesteld als game director, reageert Tabata: "Ja, die waren er zeker. Niet alleen vanuit het team maar ook vanuit andere divisies". Lachend voegt hij toe: "Want als er door mij resultaten behaald werden, zou dat slecht uitpakken voor bepaalde mensen".

Volgens Tabata komt dat door iets wat hij omschrijft als het "Final Fantasy-virus". Tabata legt uit: "Het refereert naar mensen binnen Square Enix die alleen ogen hebben voor hun eigen visie op de Final Fantasy-franchise. De kern van het probleem ligt in een overheersend gevoel voor zelfvoldoening, waardoor hun eigen beeld van Final Fantasy prioriteit neemt over het succes van het team. Ze denken, 'Final Fantasy is een speciale game en daarom ben ik, als ontwikkelaar van zo'n speciale game, ook speciaal. Wanneer de game uit is, wil iedereen het hebben'. Maar dat is een sprookje als je het mij vraagt".

Veel fans zijn sceptisch geworden door de nieuwe richting die Final Fantasy 15 neemt. Zo heeft de game een grote open wereld en is het vechtsysteem aangepast. Ook dat is een geval van het "Final Fantasy-virus", zegt Tabata. "Toen we aankondigden dat Final Fantasy 15 een open wereld heeft, reageerden veel fans geschokt en boos, omdat het niet voldeed aan hun eigen op nostalgie gebaseerde idee over Final Fantasy". Volgens Tabata is die verandering juist nodig, om de Final Fantasy-serie te behoeden van een dreigend gevaar: "Als we niet met de tijd meegaan, zou dit wel het einde van de Final Fantasy-serie kunnen betekenen".

Fans hoeven echter niet te vrezen dat de serie een compleet nieuwe richting inslaat. Zo benadrukt hij het belang van het verhaal in de game en dat de open wereld er alleen is om de speler meer vrijheid tijdens het spelen te geven. "Ik wil graag duidelijk maken dat Final Fantasy 15 geen volledige open wereld game is. Het is niet zo dat de focus op het verhaal verloren gaat. We gebruiken de techniek van een open wereld juist om de gedeeltes tu en het verhaal te overbruggen."

Final Fantasy 15 komt in september uit voor PlayStation 4 en Xbox One.
Artikel als favoriet toevoegen
Deel dit artikel

Aanbevolen voor jou