Nieuws

Facebook werkt aan nieuwe vr-headset Project Cambria

De bril moet prijzig worden en ook ar ondersteunen

Geschreven door Michel Musters op
Facebook werkt aan een nieuwe vr- en ar-headset genaamd Project Cambria.

De headset moet veel high-end features bevatten en dan ook een hoge prijs krijgen, maar veel details hierover zijn er nog niet. CEO Mark Zuckerberg toonde de headset tijdens het Connect-evenement gisteravond.

Wat in ieder geval duidelijk is, is dat gebruikers met Project Cambria via camera's ook de omgeving om zich heen kunnen zien. Dat kan ook met de Quest 2, maar dat is wel in een lage resolutie.

Eerder werd al een Oculus Quest Pro getoond, die leek op de net aangekondigde headset. Deze werd echter niet getoond en de Cambria moet veel duurder worden dan de Quest-brillen.

De bril is onderdeel van Facebooks strategie rondom de 'metaverse', een virtuele wereld waarin mensen samen interactie hebben. Het bedrijf heeft daarnaast een naamswijziging ondergaan en heet voortaan Meta. Het Facebook-platform blijft wel die naam behouden. Overigens is het in de toekomst ook mogelijk om zonder Facebook-account in te loggen op de Oculust Quest-brillen.

Dit artikel delen:

Lees meer

Nieuwe Call of Duty: Warzone-map komt op 2 december uit Vr-versie van Grand Theft Auto: San Andreas komt naar Oculus Quest 2
3

Reacties op: Facebook werkt aan nieuwe vr-headset Project Cambria

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • avatar

  -JK-

  • 29 oktober 2021 09:50
  Ik heb vooral interesse in je nieuwe "home", denk daarbij aan een soort Mini plaze, met hopelijk wel je eigen huisje, maar wel gekoppeld aan een hub / openbare plaats, waar je andere kan tegenkomen.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  SuperDre

  • 29 oktober 2021 18:35
  Er is nooit officieel een oculus quest pro getoond. Dit is de headset waarvan afgelopen week beelden/video's zijn gelekt. Dit is wat ook als quest pro gesuggereerd wordt.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • 004

  • 31 oktober 2021 16:50
  Ik ben nogal verbaast over het metaverse en over de man in het presenatie filmpje.

  Ten eerste denk ik dat Carmack hele goede punten heeft en Vr door een hele kleine groep gebruikt wordt waar de metaverse interessant voor zou zijn. Dit zijn mensen die veel tijd door brengen in Vr chat en dergelijke. Dit is dus een zeer kleine groep van de gebruikers die uberhaupt hun headset al wekelijks gebruikt. Tenzij de headset in de toekomst een bril wordt die niet ongemakkelijk zit en zeer makkelijk te gebruiken en betrouwbaar werkt zal het metaverse sowieso tot die tijd niet werken.

  Als 2de vraag ik me af of je dit wel moet willen zoals Zuckerberg het voorstelt. De meeste mensen hebben sociale interactie nodig waar dat in het echte leven voor de meeste mensen het gezondst is. Dit is de volgende stap waar gamen al ongezonde effecten nalaat dat genoeg van de gamers (en nee natuurlijk niet allemaal) een sedentaire levenstijl heeft waarbij we ons verdiepen in werelden die los staan van onze wereld. In short, behalve voordelen die gamen of pc`s bieden zitten er ook nadelen aan en deze technologie zal de disconnect tussen bepaalde groepen mensen nog groter maken. Zuckerberg heeft het altijd over verbinden van mensen alleen is hij blind voor de nadelige effecten van de technologie die hij uitbrengt.

  Daarnaast denk ik dat we over tijd zullen leren dat een Vr bril uren achter mekaar per dag over jaren heen zeer slecht voor je ogen is. Ook communiceren dmv schermen ipv rl verandert, mits je dit lang genoeg doet je sociale gedrag en skills. Ik ervaar meestal na een uur dat mijn ogen een pauze nodig hebben in Vr waar ik met achter een computer er veel minder last van heb.

  Als laatste benoemt de promotie meneer in het filmpje steeds veilig alsof echt contact met mensen niet veilig is. Ik begrijp dat we een pandemie hebben en dat het slim is dat mensen opletten ivm het virus maar ik vind dit echt de meest verschrikkelijk vorm van marketing die er is.

  Er is nog zoveel meer over te zeggen waarom je dit wel of niet zou moeten willen qua geestelijke en lichamelijke gezondheid naast hoe de gemiddelde mens geluk ervaart in het leven.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.