Facebook onthult prototype van nieuwe vr-headset met groter blikveld | Gamer.nl

Facebook onthult prototype van nieuwe vr-headset met groter blikveld | Gamer.nl

Op de F8 conference onthulde Facebook vannacht een mogelijke opvolger voor Oculus Rift. Het apparaat met codenaam ‘Half Dome’ biedt onder andere een groter blikveld.

Half Dome lijkt een grote stap voorwaarts voor virtual reality. Het blikveld van de bril is 140 graden (tegenover 100 graden voor Rift en Vive, en 90 graden voor de meeste Windows MR-headsets) zonder dat de headset groter is. Dit is een groot verschil met bijvoorbeeld het systeem van concurrent Pimax, dat veel breder is dan de huidige headsets. Oculus gebruikt een speciaal soort Fresnel-lenzen om dit grotere blikveld te bewerkstelligen. Het is nog steeds niet genoeg om het hele menselijk blikveld van 220 graden te vullen.

Behalve een groter blikveld maakt Half Dome gebruik van een nieuwe technologie om natuurlijke scherptediepte te simuleren. In het echt stellen onze ogen scherp op dingen waar we op focu en. Als een voorwerp dichtbij is en we kijken ernaar, wordt dat voorwerp in focus gebracht terwijl de achtergrond vaag wordt. In huidige vr-brillen is alles altijd even scherp.

Half Dome maakt gebruik van een combinatie van eye-tracking en beweegbare displayschermen. Dit betekent dat als je naar iets kijkt dat dichterbij is (bijvoorbeeld in je virtuele hand) de schermen naar voren schuiven zodat je ogen er natuurlijk op scherp kunnen stellen. De technologie is volgens Oculus volkomen stil en zonder trillingen, dus je merkt niet dat er bewegende onderdelen aan het werk zijn.

Op Reddit gaf Nate Mitchell, mede-oprichter van Oculus, aan dat Half Dome vooral bedoeld is om te laten zien waar intern aan gewerkt wordt, en dat het niet zo is dat al deze nieuwe technologieën al snel in een product op de markt komen.

Oculus heeft altijd al aangegeven dat een opvolger van Rift pas in 2019 of 2020 verwacht kan worden. Deze week lanceerde Facebook de Oculus Go, een headset die een veel betere ervaring dan cardboard aflevert, maar niet kan tippen aan vr op de pc.

Een huidige vr-lens t.o.v. de Half Dome
Oculus
Artikel als favoriet toevoegen
Deel dit artikel

Aanbevolen voor jou