Facebook betaalt 400 miljoen dollar in contanten en keert verder aandelen uit ter waarde van 1,6 miljard dollar. Oculus Rift wendde zich in augustus 2012 tot crowdfundingsite Kickstarter, waar het 2,4 miljoen dollar op wist te halen voor de ontwikkeling van zijn bril.

Het bedrijf werkt al enkele jaren aan de ontwikkeling van een virtual-reality bril, die inmiddels al door 75.000 ontwikkelaars werd besteld. Halverwege maart introduceerde het bedrijf nog een nieuwe versie van de bril, die 350 dollar gaat kosten. Met de Oculus Rift is het voor gamers mogelijk om zich in een virtuele wereld te wanen. Door verschillende beelden te tonen aan elk oog wordt een 3d-effect gegenereerd.

Missie

"Het is de missie van Facebook om de wereld meer open en verbonden te maken", aldus Mark Zuckerberg dinsdag. Oculus Rift kan volgens hem daarbij helpen, omdat iemand met de bril op zich ook echt ergens anders waant. Oculus Rift richt zich op dit moment vooral op het spelen van games. Facebook zal dat niet in de weg staan, aldus Zuckerberg, en wil de ontwikkeling hopelijk zelfs versnellen. Nadat Rift goed werkt met games, wil Zuckerberg echter een stap verder gaan.

"Stel je voor dat je vooraan zit bij een sportwedstrijd, of een klaslokaal met leerlingen en leraren van over de hele wereld, of een afspraak met de dokter, terwijl je thuis alleen maar een bril opzet."