EverQuest Next is in de maak sinds 2009 en ontwikkelaar Sony Online Entertainment geeft aan dat het met de game teruggaat "naar de roots". De MMO speelt zich af op dezelfde planeet als zijn voorgangers, maar moet ook voor nieuwkomers aantrekkelijk worden, zo geeft de ontwikkelaar aan. De game is in de maak voor PC, pas later wordt over een mogelijke release op andere platformen gedacht (zoals PlayStation 4).

Daarnaast geeft SOE aan dat het bij EverQuest Next veel macht aan de speler wil geven: "Veel MMO's falen omdat spelers content sneller consumeren dan dat ontwikkelaars het kunnen maken. Met EverQuest Next maken we een wereld waar spelers deel van uit maken en geven we ze de mogelijkheid om nieuwe content te produceren tegelijkertijd met het ontwikkelteam."

Inhoud van EverQuest Next

EverQuest Next moet meer dan veertig klassen krijgen, waarvan er vijf bekend zijn gemaakt: Rogue, Warrior, Tempest, Blademaster en Wizard. Het is mogelijk om verschillende klassen te combineren. Spelers kunnen in de game aan de slag met een van de volgende rassen:  Dwarf, Human, Ogre, Elf of Kerran. 

De game moet verder vernietigbare omgevingen krijgen waardoor de wereld van EverQuest Next volledig veranderd kan worden. Veranderingen aan de wereld moeten daarnaast permanent zijn. Zo geeft SOE het voorbeeld van een vernietigde stadsmuur die altijd kapot zal blijven. Tot slot moet ieder personage een eigen uniek verhaal krijgen; de game onthoudt iedere gemaakte keuze en biedt organisch nieuwe spelmogelijkheden aan bij de speler.  Via de website van EverQuest Next kunnen geinteresseerden zich aanmelden voor de bèta