Strengere gedragscode voor de leeftijdsclassificatie van games in Europa. Dat is waar de Europese Commissie en vooral Viviane Reding, EU-commissaris van informatiemaatschappij en media, zich hard voor gaat maken. Binnen twee jaar moet de nieuwe gedragscode zijn opgesteld, die alle EU-lidstaten in hun systeem moeten integreren.

Volgens Viviane Reding is de verkoop van games de afgelopen jaren explosief gegroeid in Europa. De Europese markt genereert dit jaar ongeveer 7,3 miljard euro aan inkomsten, wat net zoveel is als de helft van de muziekmarkt. Ouders en kinderen moeten daarom volgens Reding beter geïnformeerd gaan worden.

De EU-commissaris ziet vooral een grote rol voor het classificatiesysteem van PEGI. De bekendheid van PEGI moet worden vergroot binnen de EU, maar het systeem kan daarnaast ook sterk worden verbeterd. Vooral de gedragscode van leeftijden moet strenger.

De EU-lidstaten moeten het systeem van PEGI in de toekomst gaan integreren met hun eigen leeftijdsclassificatie. Tevens moeten overheden ouders en kinderen wijzen op het bestaan van PEGI. Ook de samenwerking tussen EU-lidstaten kan volgens Reding intensiever. Doel is dus waarschijnlijk om een eenduidig overkoepelend Europees leeftijdsclassificatiesysteem te krijgen.

Al twintig lidstaten passen het PEGI-systeem toe in hun land. Twee landen (Duitsland en Litouwen) hebben een specifiek bindende wetgeving vastgesteld, terwijl Malta een beroep doet op algemene wetgeving.  Vier lidstaten (Cyprus, Luxemburg, Roemenië en Slovenië) hebben zelfs helemaal geen systeem. Wetgeving voor games variëren per land en ondertussen hebben al vier landen (Duitsland, Ierland, Italië en het Verenigd Koninkrijk) bepaalde games verboden.