De Europese commissaris van Justitie, Vrijheid en Veiligheid, Franco Frattini, komt naar voren met de melding dat de wetten omtrent de verkoop van gewelddadige videogames strenger moeten worden. Dit naar aanleiding van de veroorzaakte hysterie rondom de vreemde, licht psychotische horrorgame Rule of the Rose en wederom een onder vuur genomen school.

"Ik zoek de regels aan te passen... Mensen die spellen illegaal verkopen en mensen die niet de identiteit van de koper controleren, te straffen", aldus Frattini. Verder zegt hij dat de controles in de EU niet ver genoeg reiken, waardoor te vaak verkopers niet de leeftijd van de kopers controleren, als deze gewelddadige games willen kopen. Frattini wil een voorstel op gaan stellen en deze aan de andere ministers voorleggen, vóór het begin van de zomervakantie. In dat voorstel staan de sancties op de verkopers, maar niet op de videogames zelf. "Wij kunnen niet vanuit Brussel zien welke spellen gewelddadig zijn en dus verboden moeten worden," vertelde Frattini tegen journalisten.

Frattini zegt dat landen als Duitsland, Engeland, Griekenland, Italië, Hongarije, Frankrijk, Finland en Spanje hebben laten zien dat ze een hardere aanpak wensen ten opzichte van gewelddadige games.