Europese Commissie start fase 2-onderzoek naar Activision-overname

Europese Commissie start fase 2-onderzoek naar Activision-overname

De Europese Commissie gaat over op een diepgaander fase 2-onderzoek naar de overname van Activision Blizzard door Microsoft.

Dat maakte de commissie bekend in een statement. De commissie is bang dat de acquisitie ervoor zorgt dat concurrentie in de distributie van console- en pc-games wordt verminderd. Microsoft heeft de zorgen daarover nog niet kunnen wegnemen. "Games trekken miljarden gebruikers van over de hele wereld aan en behoren tot de snelst groeiende vorm van digitaal entertainment", vertelt Margrethe Vestager, de vicevoorzitter van de commissie. "We moeten verzekeren dat er kansen blijven voor bestaande distributeurs van pc- en consolegames."

De commissie gaat verder onderzoeken om er zeker van te zijn dat consumenten niet de dupe worden. "Het uitgangspunt is dat het game-ecosysteem levendig blijft in het voordeel van de consument. Ons diepere onderzoek zal beoordelen in hoeverre de deal invloed heeft op de leveringsketen van games." De commissie krijgt negentig dagen de tijd voor het onderzoek. De deadline ligt op 23 maart 2023. Dan wordt de beslissing definitief genomen. Alle details zijn via deze link te vinden.

De Britse waakhond CMA ging al eerder over naar fase 2 van het onderzoek. CMA maakt zich zorgen over de overname omdat Sony er flink door geraakt kan worden. Vooral de Call of Duty-reeks en Xbox Game Pass worden als pijnpunten bestempeld. Er wordt gekeken of de deal een substantiële vermindering van concurrentie kan veroorzaken. Een onafhankelijk panel doet daar momenteel onderzoek naar.

Microsoft kondigde eerder dit jaar aan dat het Activision Blizzard wil kopen voor 68,7 miljard dollar. Sindsdien wordt de deal door verschillende regeringsinstanties onderzocht. Dit om er voor te zorgen dat er bijvoorbeeld geen monopoliepositie ontstaat door de overname. De deal werd eerder al wel goedgekeurd in Brazilië en Saudi-Arabië. 

Hoe vond je dit artikel?

Gemiddeld krijgt dit artikel 0.00 van de 5 sterren.
Artikel als favoriet toevoegen

Weet je zeker dat je de comment van wilt verwijderen?

""

Reacties

Meeste likesNieuwsteOudste
Login of maak een account en praat mee!
test

23 Maart.. laat dat nu net de mooiste dag van het jaar zijn!! Zal een mooi verjaardagscadeautje worden.

0

Deze gebruiker is verwijderd

0
test

@Liquidshake Hoop voor hem dat zijn verjaardag belangrijker is.

0
test

@kleinekoosjer Diablo 4 in April hmmm

0

@FishSt1ck heb de beta gespeeld, het wordt weer echt geweldig.

0
test

Ik hoop in ieder geval er dan eindelijk klaar mee te zijn. Logisch dat ze het zo goed mogelijk willen onderzoeken, maar genoeg is genoeg in mijn optiek. Ik heb het al vaker gezegd, als ze de huidge spellen ook blijven uitbrengen op de PS, dan zie ik het probleem er niet van in. Microsoft zou zelfs dom zijn om het niet te doen. Er is 1000000000 opgehaald met de laatste release van COD. Ik heb het opzettelijk zo getypt om duidelijk te maken om hoeveel geld wij praten. En dit heb ik ook vaker geroepen het draait bij elk bedrijf om geld. Dit zo snel mogelijk te verdienen of een positie creeren waarbij dat op den duur komt. En als Sony zich echt zorgen maakt, ga je het gevecht aan met jouw concurrent door met een eigen FPS te komen. Killzone en Resistance heb ik mij in het verleden heel erg mee vermaakt. En dit zou ik zo kopen als het er weer is. Voor degene die dat filmpje herinneren uit Killzone waar die leider zegt. They will know Helghan belongs to the Helghast. Dat was voor mij echt een game moment die is bijgebleven. Sony kan het dus wel. Ben maar een simpele ziel op gamer.nl maar Sony moet of een back-up plan hebben of ze moeten een deal sluiten met Microsoft. Mijn gevoel zegt dat de deal uiteindelijk gaat plaatsvinden.

0

@Rachid.H een nieuwe Killzone, damn dat zou pas vet zijn. Vind ik wel categorie Half Life.

0
test

Deze gebruiker is verwijderd

0
test

@Ziminar wie weet waar ze mee bezig zijn. Zou vanuit Sony niet slim zijn om geen plan te hebben in het geval dat 1 de deal doorgaat en 2 (hoe onwaarschijnlijk ook) ze COD niet meer uitbrengen op de PS. Nogmaals als simpele ziel denk ik er al aan. Dan moeten ze toch op Sony HQ ook met zulke scenario's rekening houden. Ik zou je heel jammer vinden om geen COD te hebben op de PS, maar als er alternatieven zijn zoals een nieuwe Killzone of iets vergelijkbaar, dan ga ik dat een kans geven.

0

@Ziminar een nieuwe banjo kazooie racing game zou ik geweldig vinden

0
test

@Rachid.H ja Sony kan prima shooter maken, alleen is er tijdens ps3 gen gekozen voor cod en op ps4 zijn ze helemaal vol on cod gegaan ik snap het ook niet. Naar deal gaat wel door maar stel eu of Amerika of uk keurt af dan is het nog niet klaar dan gaat micro naar de rechtbanken toe.

0
test

@Rachid.H Nieuwe Killzone, maar dan wel met een nieuw verhaal: ja graag! Resistance was hier en daar ook heel tof, mag ook!

0
test

@Rachid.H De enige gelijkaardige zet die Sony kan maken is niet vanuit de eigen productie reageren, maar een overname te versieren van een third party developer met franchises die al generaties meelopen. Misschien moeten ze EA overkopen? Battlefield meepakken. Moet Microsoft wel een tegenoffensief doen tov EA Sports FC (Fifa), maar hey. Microsoft heeft studio’s genoeg. Die maken zelf wel even een voetbalspelletje. Net zoals Sony een Call of Duty tegenhanger moet maken. Hoe lichtzinnig kunnen die GamePass fanboys zijn?

0
test

@Don Carpaccio Ik wilde bijna typen dat ik het met je eens was, maar zo jammer dat je je bericht zo eindigt. Van die typetjes zijn hier al genoeg op gamer, verlaag je niet zo. ;)

0
test

@Don Carpaccio fanboys of niet. Indien de overname gaat plaatsvinden en for the sake of argument COD niet meer op de PS uitkomt, wat vind jij daar Sony moet doen?? Ze moeten gewoon een plan B hebben zoals elk bedrijf dat moet hebben. Anders ga je inderdaad veel PS bezitters kwijtraken (inkomsten) aan de concurrentie. En ik moet je vragen waarom je Game Pass fanboys benoemt? Die snap ik niet helemaal.

0
test

@Rachid.H Het is natuurlijk makkelijk om te zeggen dat jij er klaar mee bent omdat er voor jou nooit een risico was voor het verliezen van CoD. Uiteindelijk door de diverse onderzoeken naar deze overname heeft Microsoft al meerdere keren de richting veranderd. Waar het in eerste instantie ging om 3 jaar extra CoD op Sony platformen na de bestaande afspraken, is inmiddels de koers dat de game multiplatform blijft. Voor Sony draait het in eerste instantie natuurlijk om geld en niet een klein beetje ook. 30% van alle verkopen op hun platform rechtstreeks in de pocket zonder daar verder iets voor te hoeven doen. Logisch dus dat ze dat niet zo maar laten gaan. Voor PS CoD fans is het daarnaast een geruststelling dat de game gewoon multiplatform blijft. Uiteindelijk denk ik ook dat met het verwijderen van de restrictie op CoD, de deal waarschijnlijk wel rond zal komen. Tenzij MS bijvoorbeeld aangesproken wordt op concurrentie in de cloud markt, want met het verdwijnen van Stadia is de cloud gaming markt weer een stuk beperkter geworden.

0

Aanbevolen voor jou