Nieuws
Steam

Europese Commissie onderzoekt Steam voor codes op grijze markt

Brussel onderzoekt of concurrentie bewust lastig is

Geschreven door Redactie Gamer.nl op
De Europese Commissie is een onderzoek gestart naar de grijze markt van activatiecodes op Steam. Door het activeren van buitenlandse codes moeilijk te maken, zou Steam mogelijk Europese wetgeving schenden.

Dat heeft de Europese Commissie op donderdag bekendgemaakt.

Steam maakte het onlangs onmogelijk om buitenlandse codes uit bepaalde webwinkels op het gamesplatform te activeren. Daarmee nam het bedrijf maatregelen tegen de grijze markt voor games, waarbij spellen goedkoop werden ingekocht op een markt met een lage valutakoers.

Een game die bijvoorbeeld voor 50 euro op Steam wordt aangeboden, was voor de helft verkrijgbaar via een webshop. Klanten kregen een code die ze op Steam kunnen activeren om het spel daar te downloaden.

Oneerlijk

De Europese Commissie onderzoekt of concurrentie op de internationale markt bewust lastig wordt gemaakt door het activeren van buitenlandse codes te blokkeren. In dat geval zou Valve, het bedrijf achter Steam, Europese wetten schenden.

Bij het onderzoek wordt gekeken of game-uitgevers Bandai Namco, Capcom, Focus Home, Koch Media en ZeniMax zich hier ook schuldig aan maken.

Doorverkoop

De blokkade op Steam werd ingevoerd nadat er meerdere meldingen waren over frauduleus verkregen codes op de grijze markt. Op online marktplaatsen werden ook codes verhandeld die bijvoorbeeld werden gestolen van uitgevers en ontwikkelaars.

Door het activeren van buitenlandse codes te beperken, deed Valve een poging om de handel in illegaal verworven codes lastiger te maken.

Bron: NU.nl

Dit artikel delen:

Lees meer

Fifa 18 bevestigd, bevat seizoen 2 van The Journey Voorspel: De bizarre wereld van gameporno
3

Reacties op: Europese Commissie onderzoekt Steam voor codes op grijze markt

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • oropher(new)

  • 3 februari 2017 03:10
  Volgens mij begrijpt de Europese commissie het niet helemaal. Het gaat hier helemaal niet om internationale handel. Die vindt namelijk plaats door spellen te kopen van buitenlandse producenten…
  Hier gaat het alleen om gebruik maken van lage valutakoersen, waarbij dus bij fysieke goederen vaak invoerrechten worden gevraagd.
  Vraag me dus af wat ze in de EU nou begrijpen van de "nieuwe" digitale wereld…

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  snapgab

  • 3 februari 2017 17:47
  @oropher(new) Dat ze er een onderzoek naar doen is toch niet zo heel gek? Ik zou wachten op de uitkomst van het onderzoek voordat je een oordeel maakt.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • oropher(new)

  • 3 februari 2017 19:13
  @snapgab
  Dit artikel is er ook niet heel duidelijk in, maar het gaat dus expliciet om spellen die binnen Europa worden gekocht en dan niet in elk Europees land gebruikt kunnen worden… Dat maakt de zaak er wel anders op en ook logisch dat er een onderzoek wordt gestart.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.