Dat hebben bronnen aan Reuters gemeld. De Europese Commissie verlengde deze week nog de deadline voor diens oordeel naar 25 april, maar volgens eerste berichten zou de waakhond van plan zijn akkoord te gaan.
Het zou daarbij niet nodig zijn dat er maar een gedeelte van Activision Blizzard wordt gekocht, of dat een deel - of franchise - van de uitgever wordt doorverkocht. De Europese Commissie zou tevreden zijn met de deals die Microsoft onlangs met Nintendo en Nvidia heeft gesloten. Met Nintendo sloot het bedrijf een deal om Call of Duty tien jaar lang op Nintendo-platforms uit te brengen. Met Nvidia werd een deal gesloten om pc-games tien jaar lang naar GeForce Now te brengen. Dit zou afdoende zijn voor de Commissie om groen licht te geven.
Microsoft kondigde begin vorig jaar jaar aan dat het Activision Blizzard wil kopen voor 68,7 miljard dollar. Sindsdien wordt de deal door verschillende regeringsinstanties onderzocht. Hoewel de deal in Europa mogelijk dus wordt goedgekeurd, moeten bijvoorbeeld ook nog het Britse CMA en de Amerikaanse Federal Trade Commission (FTC) een oordeel vellen.
De FTC heeft overigens geëist dat Sony aan de waakhond en Microsoft aantoont welke exclusiviteitsdeals het bedrijf met uitgevers heeft gesloten. Sony moet nu alle deals die sinds 1 januari 2019 zijn gesloten om (tijdelijk) exclusieve content en games op PlayStation-consoles te krijgen inzichtelijk maken.
Reacties op: Europese Commissie gaat Activision-overname naar verluidt goedkeuren
mhnl1979
Riyakuya
watashi wa maurice desu.
Maar zodra een van de grote het goed gaan keuren gaat Sony ook een deal sluiten. Kan me niet indenken dat ze dan nog steeds moeilijk gaan doen want dan gaat het in hun nadeel werken.
fonsrutte
butler
fonsrutte
Ik denk echter dat Sony CoD niet op game pass wil hebben, als de ABK deal er doorheen is zal Sony op dat vlak bot vangen vermoed ik.
Ik ben benieuwd wat er gaat gebeuren rond CoD en dat terwijl ik de game helemaal niet speel.
MiquelGallardo
fonsrutte
Ze mogen een andere partij, volgens mij, niet zomaar een andere CoD deal aanbieden dan Sony.
Als ze Sony bijvoorbeeld op een of andere manier een voordeel zouden geven mbt CoD en Nintendo kan dat bewijzen dan is dat ook oneerlijke concurrentie.
hulstpower
fonsrutte
Daarom lijkt het me een goed idee als een gamer.nl journalist daar een mooi stuk overschrijft wat dat voor implicaties heeft
Mr.Happy
Als die platform-parity wettelijk verplicht zou zijn dan was de huidige deal van Sony met ABK ook onwettig en dat is het niet.
fonsrutte
Zoals ik al zei, ik weet het ook niet zo goed en ben daarom benieuwd wat er gaat gebeuren.
Gaat Sony weer onderhandelen met MS over CoD en gaat MS zijn verbeterde positie gebruiken hierin.
Riyakuya
fonsrutte
Ik weet het ook niet zeker hoe het allemaal werkt, maar ik denk dat MS Sony die deal helemaal niet mag weigeren en dat die hetzoelfde moet zijn als voor Nintendo en NVidia.
Microsoft heeft nu wel degelijk een sterkere positie lijkt me in de onderhandelingen.
Voor eventuele andere eisen van Sony mbt CoD, zoals CoD niet op game pass en/of wel op PSPlus, zal Microsoft nu Sony de deur kunnen wijzen.
Riyakuya
Ik denk echter wel dat MS dat kan doen. Ze hebben Sony immers eerder die deal aangeboden en het was Sony zelf die het weigerde. In dat geval heeft MS hun taak voldaan en zijn ze niet tot meer verplicht. De overgrote meerderheid heeft immers wel toegang tot de CoD reeks (Xbox, pc en Nintendo).
fonsrutte
fonsrutte
MS wil die inkomsten van CoD op PS natuurlijk niet mislopen, maar ze kunnen prima verder zonder. Ik heb eigenlijk niet echt een idee hoe Sony hierin staat, ze hebben met vuur gespeeld door niet in te gaan op de CoD deal, maar hun positie is natuurlijk wel een stuk zwakker geworden als MS eigenaar is van CoD.
Lijkt mij een leuk onderwerp voor een column (hint)
bleacdemon
hulstpower
Improv