Het Europarlement steunt het idee van VVD'er Toine Manders om een 'rode knop' in computersystemen te bouwen. Zoals al eerder bleek, is het de bedoeling dat de rode knop constant in elke game te zien is.

In het rapport van Manders dat hij bij het Europarlement indiende, pleit hij voor een rode knop waarmee mensen een game uit kunnen zetten wanneer deze iets bevat dat niet strookt met de leeftijdsindicatie op het hoesje. Er wordt dan meteen een melding gestuurd naar de Europese instantie PEGI. De Europarlementscommissie stemde gisteren in met Manders' rapport, dit betekent dat de knop er ook echt zal komen.

In een interview met weblog Bashers geeft Manders aan dat de knop, die overigens niet per se rood zal zijn, niet wettelijk verplicht zal worden. Dit betekent dat gameproducenten zelf kunnen bepalen of ze de knop wel of niet in hun game verwerken. De knop zou echter wel een Europees keurmerk kunnen worden, aldus Manders.

Het rapport meldt ook dat videogames positief zijn voor de ontwikkeling van kinderen. Ze kunnen kinderen belangrijke levenservaring geven. Daarnaast is het verband tussen gewelddadig gedrag en het spelen van videogames volgens hem nooit aangetoond. Wel zouden bepaalde videogames voor bepaalde risicogroepen gevaarlijk kunnen zijn.