Veel platformhouders van digitale distributienetwerken hebben wel in hun gebruikersovereenkomst opgenomen dat consumenten hun product niet verder mogen verkopen. Ook al gaan gebruikers hiermee akkoord, kan het hen niet rechtsgeldig verboden worden.

Het recht van exclusieve distributie aan de consument verdwijnt namelijk zodra de transactie tussen deze persoon en de uitgever is voltooid, omdat het eigendomsrecht van het digitale exemplaar op dat moment aan de koper wordt overgedragen.

Gevolgen

Wat dit voor gevolgen heeft voor digitale distributienetwerken als Steam en Origin, is nog niet bekend. De kanttekening van de wetgeving is namelijk dat bij doorverkoop het exemplaar van de verkoper onbruikbaar gemaakt dient te worden, zodat er maar één werkende kopie in omloop is. Aangezien digitale exemplaren veelal werken met een eenmalig bruikbare licentiecode, is doorverkoop op dit moment niet mogelijk.

Mogelijk worden partijen als Valve en Electronic Arts, de platformhouders van Steam en Origin, verplicht hun gebruikersovereenkomst aan te passen op basis van de wetgeving.