Nieuws
Fortnite

Epic Games onderneemt in Verenigd Koninkrijk juridische stappen tegen Apple en Google

Poging om Fortnite terug in de App Store en Play Store te krijgen

Geschreven door Jacco Peek op
Epig Games heeft verdere juridische stappen ondernomen om de mobiele versie van Fortnite beschikbaar te maken in de App Store en Google Play Store in het Verenigd Koninkrijk.

De Fortnite-maker doet een beroep op het Competition Appeal Tribunal, een overheidsorgaan dat oordeelt over competitie tussen bedrijven. Volgens Epic Games hebben zowel Google als Apple hun 'dominante positie op de markt misbruikt' en deelgenomen aan 'anti-competitieve praktijken' in het Verenigd Koninkrijk en Europa.

De aanklachten werden beide in december ingediend, maar zijn recent openbaar gemaakt. Specifiek vraagt Epic dat Fortnite weer beschikbaar wordt gesteld in beide digitale winkels, nadat ze de game werd verwijderd omdat Epic Games een update doorvoerde om geen commissie te hoeven betalen aan beide platformhouders.

Specifiek vraagt Epic of Apple toestaat dat de Epic Games Store gedownload kan worden op Apple-producten, naast Apple's eigen winkel. Ook vraagt Epic of het verplicht installeren van de Google Play Store op smartphones in het Verenigd Koninkrijk gestopt kan worden.

Het is nog onduidelijk wanneer het Competition Appeal Tribunal oordeelt over de aanklachten. De rechtszaak van Epic Games tegen Google en Apple beginnen in respectievelijk februari en mei.

Dit artikel delen:

Lees meer

Samurai Shodown op 16 maart beschikbaar voor Xbox Series X en S PowerA Enhanced Xbox Wired Controller bewijst dat budgetgamepads prima kunnen zijn
5

Reacties op: Epic Games onderneemt in Verenigd Koninkrijk juridische stappen tegen Apple en Google

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • avatar

  HunterSeeker

  • 15 januari 2021 15:09
  Aan de ene kant hartstikke logisch, aan de andere kant, je tekent zelf een contract en regels zijn regels…

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • Ziminar

  • 15 januari 2021 15:15
  @HunterSeeker Apple en Google mogen de regels van de Store eenzijdig aanpassen dus dat klopt niet helemaal.
  Vooral Apple heeft er nogal een handje van vreemde regels toe te passen. Kijk naar het beleid rond de abonnementen van bv Spotify.
  Apple heeft Apple Music en hoeft geen 30% aan zichzelf af te dragen, Spotify wel en mag gebruikers er ook niet op wijzen dat het via de website ook kan.
  Dat is oneerlijke concurrentie.
  Dus als jij als ontwikkelaar een populaire app hebt waar je veel geld mee verdient in de AppStore en 30% afdraagt kan Apple ineens een concurrerende dienst beginnen en hoeft geen 30% af te dragen.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • Ziminar

  • 15 januari 2021 15:11
  Als het Epic dit lukt dan gaat de hele mobiele markt op zijn kop.
  De PlayStore is het paard van Troje van Google, hiermee harkt Google bakken met data binnen, daarom is deze geïnstalleerd op alle telefoons met Android. Dat is contractueel vastgelegd met alle fabrikanten ten die Android willen gebruiken.
  Apple staat helemaal niets toe buiten de AppStore om, dit is namelijk een belangrijke cash cow voor Apple. Dus als Epic dit wint en Apple moet applicaties buiten de AppStore om toelaten gaat dat ze veel geld kosten.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Ollongren

  • 15 januari 2021 19:55
  Ze doen maar. Allemaal teveel geld en teveel macht.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  poklaan

  • 16 januari 2021 00:07
  Snap dat mensen vinden dat Google en vooral Apple teveel macht hebben, maar feit is wel gewoon dat die bedrijven extreem veel geld hebben geïnvesteerd en blijven investeren in hun besturingssystemen en mobiele telefoons en dat Epic hier eigenlijk gewoon zegt dat ze vinden dat ze daar gratis gebruik van zouden mogen maken. Het is een beetje alsof ik naar de plaatselijke Albert Heijn ga en daar eis dat ik m'n eigen brood mag verkopen.
  En wat mensen ook niet moet vergeten: als Epic deze rechtszaken gaat winnen gaat dat Apple en Google miljarden aan gemiste inkomsten kosten, en dat zullen ze dan ergens anders willen compenseren door bijvoorbeeld meer te vragen voor hun eigen telefoons of in het geval van Google het gebruik van Android op telefoons van derde partijen.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.