Volgens David Rippy is Ensemble Studios het slachtoffer geworden van zijn eigen succes in het genre. Rippy is het hoofd van Bonfire, een studio die is ontstaan uit het opgeheven Ensemble Studios.

Enselmble was erg succesvol op het gebied van RTS-games, zo bracht de studio de Age of Empires-serie uit en het recente Halo Wars. Dit zorgde ervoor dat de ontwikkelaar geen andere opdrachten meer kon krijgen aldus Rippy. Volgens hem stonden ze bekend als "de RTS-mannen".

Dit is volgens Rippy niet verstandig voor een studio, omdat er zo geen risico gespreid kan worden over verschillende genres en platforms. Daarnaast bestaat het gevaar dat goede ontwikkelaars weglopen, omdat ze ook andere genres willen uitproberen.

In de toekomst gaat Bonfire misschien ook RTS-games maken, maar de eerste game zal in een ander genre zijn. Strategie zal echter altijd een belangrijke rol spelen bij Bonfire, omdat het team daar in gespecialiseerd is.

Bonfire werkt momenteel ook niet meer samen met Microsoft, al sluit Rippy voor de toekomst niets uit. De andere ontwikkelstudio die uit Ensemble ontstond was Robot Entertainment. Deze ontwikkelaar gaat wel verder met Halo Wars en Age of Empires.