In Amerika zijn de drie next-gen consoles op de markt dus Hardcoreware vond het tijd worden om deze drie titanen eens te vergelijken op hun energieverbruik. Geen moeilijke voorspelling lijkt ons. De Wii zal, met zijn mindere grafische vermogen, de zuinigste zijn. Maar laten we eens zien wat de resultaten van het onderzoek zijn geweest.

Het stroomverbruik van de Xbox 360, de PlayStation 3 en de Wii werd gemeten tijdens gameplay en videoweergave en in rust. Bovendien werd de energieconsumptie van een pc met een Core 2 X6800 op een Intel DX975XBX-bord, een Creative X-Fi Fatal1ty, een GeForce 7950GT en 4GB geheugen aan de testresultaten toegevoegd, zodat ook pc-bezitters kunnen nagaan of hun energierekening door de aanschaf van een console omlaag of juist omhoog zal gaan. De gameplaytest liet voor de krachtpatsers van Sony en Microsoft geen verrassingen zien: een Xbox 360 waarop Gears of War werd gespeeld trok rond de 185W uit het stopcontact terwijl een PS3 ruim 194W nodig voor een sessie NBA Live 2K7 had. De pc bleek het minst zuinig met een gemiddeld stroomverbruik van net geen 200W. Opvallend was de afname van de Wii: voor een spelletje Legend of Zelda bleek amper 18W nodig te zijn, al is de grafische kwaliteit van de Nintendo-console uiteraard minder dan die van de twee dure concurrenten.

Het afspelen van een dvd'tje is op de Wii niet mogelijk, maar de beide concurrenten draaiden zonder mankeren een half uurtje Pulp Fiction. De Xbox 360 had daar gemiddeld 125W voor nodig, maar de koeling van 'ongelofelijk luidruchtige' console bleef op volle toeren draaien. Ook een pc had met een gemiddelde van 146W ruim minder prik nodig dan voor het spelen van games. De PS3 had voor het weergeven van Tarantino's hit de meeste energie nodig, al was ook hier het verbruik met 173W lager dan voor gameplay. Een losse dvd-speler bleek veruit het zuinigst: die trok slechts 13W uit het stopcontact, amper tien procent van wat de consoles nodig hadden. Het afspelen van een blu-ray-schijfje op de PS3 werd op 183W geklokt, maar bij gebrek aan een hd-dvd-speler voor de Xbox 360 kon geen eerlijke vergelijking met deze console worden gemaakt. Voor het afspelen van een hd-stream die via Xbox Live was gedownload bleek echter een gemiddelde van 139W opgesoupeerd te worden.

Wii Zowel de PS3 als de 360 bleken ongeveer evenveel stroom nodig te hebben voor het weergeven van een dvd als om helemaal niets te doen: de twee verbruiken in rust respectievelijk 177 en 157 watt, terwijl de werkeloze pc nog altijd 145W trok. Ook hier bleek de Wii weer veel en veel zuiniger: 13,5W mag veel zijn in vergelijking met de 18W die voor een game nodig is, maar afgezet tegen de concurrenten is het bijna niks. Pas in de standby-stand worden de verschillen kleiner: de Xbox 360 bleek 2,5W nodig te hebben om naar de aan-uit-knop te luisteren, de PS3 had daarvoor 1,9W nodig en de Wii kon met 1,3W toe. De pc werd in deze test helaas genegeerd, want ook een uitgeschakelde desktopmachine zal wel een paar watt lusten. Als Connect24 is ingeschakeld schiet het stroomverbruik van de Wii overigens omhoog naar 9,6W. Dat laat onverlet dat Nintendo een nieuwe overwinning kan bijschrijven: voor iedereen die zich zorgen maakt over zijn stroomrekening of over het milieu in het algemeen, is deze console de absolute winnaar.