De laatste keer dat we wat van Empire Earth hoorden, was met de verschijning van een niet al te geslaagde uitbreiding op Empire Earth II, vorig jaar. De stilte wordt vandaag doorbroken met de aankondiging dat Mad Doc Software bezig is aan het derde deel van deze strategische reeks, tot niemands verrassing getiteld Empire Earth III.

Zoals gebruikelijk in de reeks loop je de gehele wereldgeschiedenis door, vanaf de holbewoners tot in de toekomst. Anders dan in eerdere delen zal er een wereldkaart zoals de Total War-reeks worden toegevoegd. Buiten deze strategische kaart zullen de traditionele strategische gevechten uiteraard ook van de partij zijn. In deze gevechten zul je ook zijmissies krijgen, afhankelijk van de tijdsperiode waarin je beschavingen verkeert en het speelveld waarop je vecht. In het begin van de game kun je bijvoorbeeld een prinses redden om je verbondenheid met een andere stam te vergroten. Later in de game zul je missies op een grootschaliger niveau uitvoeren, zoals drie gebeiden veroveren om Empire Earth's equivalent van de val van de Sovjet-Unie op gang te helpen.

Je kunt uit drie wereldbeschavingen kiezen: de Westerse, de Arabische of de Oosterse. Deze drie beschavingen zullen tamelijk verschillen op het gebied van eenheden en helden. Zoals het er nu naar uitziet, zal Empire Earth III een frisse wind door het genre laten waaien. Een wereldkaart gekoppeld aan de wereldgeschiedenis: veelomvattender kunnen games niet worden.

De gehele preview van ComputerAndVideoGames.com kun je hier lezen.