Gisteren berichtten we er al over, maar vandaag lijkt in alle duister nu een beetje licht te zijn gekomen. Electronic Arts heeft een strategische samenwerking gesloten met het Duitse Crytek, de maker van de befaamde first person shooter 'Far Cry'.

Na met het Nederlandse kantoor van Ubi Soft en Electronic Arts te hebben gesproken lijkt dit vooralsnog niet te hoeven betekenen dat een eventuele Far Cry 2 door Electronic Arts zal worden uitgegeven. Het betreft hier alleen een samenwerking en dus geen overname. In het persbericht is oa te lezen dat het dan ook om een nieuwe gameserie zal gaan.

Het volledige persbericht is als volgt:Schiphol-Rijk, 23 juli 2004 - Electronic Arts (NASDAQ: ERTS), 's werelds grootste ontwikkelaar van interactieve entertainmentsoftware, heeft vandaag aangekondigd een wereldwijd samenwerkingsverband aan te gaan met ontwikkelaar Crytek GmbH om nieuwe games te ontwikkelen en op de markt te brengen. De overeenkomst is een gevolg van het grote succes van Cryteks eerste titel, Far Cry, een van de bestverkopende first person shooters. Dankzij de overeenkomst kan het creatieve talent van Crytek gecombineerd worden met de ongeëvenaarde afzetmarkt en deskundigheid op het gebied van uitgeven van Electronic Arts. De vooraanstaande Duitse ontwikkelaar zal een spannende nieuwe PC-gameserie ontwikkelen, gebaseerd op origineel intellectueel eigendom. De financiële voorwaarden van de overeenkomst zijn niet bekend.

"De introductie van origineel intellectueel eigendom op de interactieve entertainmentmarkt is een van de belangrijkste prioriteiten van EA," aldus Frank Sagnier, vice-directeur van EA Partners Europe. "Uit EAP's samenwerkingsovereenkomst met Crytek blijkt hoeveel belang wij hechten aan het stimuleren van creatieve ontwikkeling. We verheugen ons zeer op de samenwerking met een van de grootste talenten van Europa bij het creëren van wat wij zien als een vernieuwende game-ervaring."

Cevat Yerli, directeur van Crytek zei: "We zien uit naar de samenwerking met EA. Onze geavanceerde technologie en creativiteit, gecombineerd met de productieondersteuning, marketing en verkoopmogelijkheden van EA, stellen ons in staat een unieke game-ervaring aan onze klanten aan te bieden en ons bedrijf uit te breiden. We vinden het geweldig dat deze ontwikkeling nu in gang is gezet."Meer informatie over deze nieuwe titel blijft vooralsnog onbekend, maar als dit dezelfde schok in gameswereld zal brengen als Far Cry kunnen game liefhebbers de handen ineen wrijven.