Rare is nog steeds één van de meest eigenzinnige developers binnen de gamesindustrie. Vroeger was het de belangrijkste 2nd party developer voor Nintendo met geweldige games als Donkey Kong Country, Conker, Goldeneye, Perfect Dark en Banjo Kazooie. Sinds twee jaar zijn ze onderdeel geworden van Microsoft en dus een exclusieve ontwikkelaar voor de Xbox. Toch worden er via uitgever THQ ook nog steeds GBA games gemaakt door Rare.

Na het ietwat korte en gemakkelijke Banjo Kazooie: Grunty's Revenge en de vrij goed ontvangen maar nooit echt populair geworden Sabre Wulf, komt Rare nu met een derde GBA game naar buiten en het is zeker een in het oog springende titel. Dit niet zozeer door spectaculaire graphics of een nieuwe technologie zoals Boktai deed met zijn ingebouwde zonnecel, maar meer de unieke en eigenzinnige stijl van de game die waarschijnlijk niet iedereen meteen aan zal spreken maar wel erg gedurfd en origineel genoemd mag worden.

It's Mr. Pants is een doorontwikkeling op Donkey Kong: Coconut Crackers, waar Rare mee bezig was in de tijd dat ze nog bij Nintendo zaten. Het is een puzzelgame, waarbij je rechthoeken groter dan 3x2 moet zien te vormen om deze van het speelveld te laten verdwijnen. Een principe wat dus enigszins vergelijkbaar is met Tetris. Alle stukken zijn 90 graden te draaien en het is niet toegestaan om stukken van dezelfde kleur op elkaar te stapelen.

Het spel kent drie spelmodi, te weten: "Puzzle", waarbij je alle bestaande blokken van het speelveld moet zien te verwijderen met een beperkte hoeveelheid stukjes; "Wipeout" waarin je binnen twee minuten alle blokken moet verwijderen met een oneindige hoeveelheid stukjes; en "Marathon" waarbij je gewoon oneindig lang kan doorspelen terwijl het speelveld van buitenuit steeds kleiner wordt.

In essentie is het dus gewoon een traditionele puzzlegame voor de GBA. Het unieke zit 'm dan ook vooral in de al eerder genoemde eigenzinnige stijl van het spel. Zowel graphics als scenario's en de characters (waaronder Mr. Pants zelf) putten hun inspiratie uit kleutertekeningen, wat het spel ontzettend melig en prettig gestoord maakt.

Het spel is niet meer ver van een release verwijderd en voor enkele filmpjes en meer screenshots van de game, kan je hier terecht.