De vier personages worden gebruikt om vanuit verschillende oogpunten het verhaal over een mysterieuze moordenaar, de 'Origami Killer, te vertellen. Hayden, naast Madison Paige die we kennen uit de Leipzig Games Convention-beelden, is een interessant personage, omdat hij naast FBI-agent ook een grote kwaal heeft: hij is verslaafd aan de farmaceutische drug Triptocaine. Zijn verslaving speelt ook daadwerkelijk een rol in de game. Zonder inname van de drug verliest Hayden namelijk zijn zelfcontrole. Als speler moet je het Triptocaine-niveau daarom op peil houden om goed te kunnen werken. Aan de andere kant zorgt teveel gebruik van de drug ook weer voor een grotere verslaving.

Ook kwam men tijdens de speelbeurt te weten dat Hayden gebruik kan maken van een systeem dat ARI wordt genoemd, staande voor Added Reality Interface. Deze Virtual Reality-achtige bril zorgt ervoor dat je allerlei forensische aanwijzingen kunt opsporen. Denk hierbij aan DNA, vingerafdrukken, voetafdrukken, bloedplekken, enzovoorts. Hayden heeft een verleden als ondervrager van seriemoordenaars en schuwt daarom onorthodoxe methoden niet.

Innovatief Heavy Rain wordt bestempeld als innovatieve game omdat het de speler de vrijheid geeft om het verhaal op geheel eigen wijze te beleven. Keuzevrijheid staat centraal en de game kent geen foute keuzes die gelijk 'game-over' betekenen. Zo kun je doorspelen als één van de vier hoofdpersonages sterft en zal het verhaal daarmee een ander wending nemen. Ook moet Heavy Rain één van de eerste spellen worden die volwassen thema's op een overtuigende wijze in gamevorm overbrengt. Om meer duidelijkheid te krijgen over de intenties die David Cage en zijn team hebben met Heavy Rain, kun je videoreportages van 1UP en GameTrailers bekijken die zojuist zijn verschenen. Daarin zijn ook gameplaybeelden van nieuw onthulde locaties, zoals een sloperij en een nachtclub, te zien.