Afgelopen weekend won Spil Plus de eerste Nederlandse editie van de Global Game Jam, georganiseerd door de Dutch Game Garden en de NLGD Festival of games. Dit speelde zich af bij Hogeschool voor de Kunsten Utrecht. De Global Game Jam werd georganiseerd op 53 locaties in 23 landen over de hele wereld. De opdracht was om in 48 uur in teamverband een game in elkaar te zetten en uiteindelijk 21 Nederlandse teams beten zich in deze uitdaging vast.

Het resultaat van 48 uur bloed, zweet en tranen was behalve te zien ook zeker te ruiken. De deelnemers hadden er dan ook gemiddeld zes uur slaap opzitten over de 48 uur. Elk team moest zich aan een kernzin houden, wat terug moest komen in het ontwerp van het spel. Die zin was “Zolang we elkaar hebben, zullen we nooit zonder problemen komen te zitten.”

In een ruim anderhalf uur durende presentatieronde kregen alle teams vijf minuten de tijd om aan een deskundige jury en de overige deelnemers te laten zien wat ze in elkaar geknutseld hadden. Uiteindelijk zijn er drie winnaars gekozen. Team Spil Plus, bestaande uit medewerkers van ontwikkelaar Spil Games en een gamesonderzoeker van de Universiteit Utrecht, werd bekroond met de juryprijs voor hun op polariteit gebaseerde game Bipole. De gemengde jury- en deelnemersprijs ging naar het creatieve Cardboard Carnival van studenten van de NHTV Breda en de HKU. De publieksprijs ging naar de ritmische muziekgame Pulse.

Een van de initiatiefnemers, Viktor Wijnen van Dutch Game Garden, was erg tevreden met het eindresultaat: “Elke keer sta je te kijken wat er voor verrassend mooie concepten uitkomen. Het is vooral mooi om te zien hoe iedereen op zijn of haar eigen wijze een vaak zeer abstracte opdracht invulling geeft. Verder was de sfeer uitermate goed en werd er veel lol gemaakt onderling. Dankzij de vele sponsors hebben we dit evenement gratis kunnen houden voor de deelnemers en ze van eten en drinken kunnen voorzien.

“De winnende games waren echt top. Cardboard Carnival heeft een briljante look en feel en een eigen stijl. Die game vind ik erg krachtig en vernuftig gemaakt. Bipolar van Spil Plus is een hele mooie en complete game geworden, waar het team zijn vakmanschap heeft getoond. Pulse was mijn favoriet. Die zelf gecomponeerde muziek, de eenvoudige maar krachtige visuals, ronduit briljant!”

Volgend jaar zal er weer een Nederlandse editie van de Global Game Jam georganiseerd worden. Alle games zijn te spelen via www.globalgamejam.org. Hier zijn niet alleen de Nederlandse creaties te bekijken, maar ook die van alle andere deelnemers van over de hele wereld.